Annons

Tredjelaget ordnade silver i EM-stafetten

När stjärnorna hade en dålig dag räddade det svenska tredjelaget äran. Max Peter Bejmer förde Sverige till silver i stafetten i orienterings-EM.
Orientering • Publicerad 7 augusti 2022
Viktor Svensk, Max Peter Bejmer och Isac von Krusenstierna tog silver i orienterings-EM.
Viktor Svensk, Max Peter Bejmer och Isac von Krusenstierna tog silver i orienterings-EM.Foto: Kristina Lindgren/TT

Norge gick inte att göra någonting åt, men Max Peter Bejmer lyckades passera Emil Svensk i det svenska andralaget och schweizaren Matthias Kyburz precis före mål och såg till att det blev svenskt på prispallen den sista dagen av orienterings-EM i Estland.

Tävlingen avgjordes när Bejmer gjorde ett smartare vägval precis på väg in mot mål.

Annons

– Det kan vara värt att försöka tänka till hur man ska springa. Så jag gled förbi schweizaren på ett vägval, men så mötte vi Emil och insåg att han inte hade tagit näst sista (kontrollen) och då var det bara att köra och plocka ner schweizaren, säger Bejmer.

Avvaktade

Bejmer låg efter Schweiz och det svenska andralaget under stora delar av den sista sträckan.

– Jag gjorde ett lite misstag på en tv-kontroll och då hamnade jag lite efter, men då tänkte jag att jag inte skulle stressa i kapp. Ibland kan det vara en fördel inte ligga helt kloss i rygg, för de där framme har en kamp internt.

Det var en taktik som gav resultat.

Sverige ställde upp med tre lag i stafetten, men kunde bara få en medalj. Bara det bästa resultatet per land räknas i EM.

Så kampen om att bli bästa svenska lag blev också en kamp om att få en medalj.

Och det var inte det på pappret formmässigt bästa laget som var bäst i skogen.

Dramatisk avslutning

Istället tog andralaget kommandot på den första sträckan genom Henrik Johannesson som växlade i ledning till Anton Johansson. Johansson tvingade släppa det norska laget framför sig. På den sista sträckan höll Eskil Kinneberg avståndet ner till de jagande och kunde gå i mål som guldmedaljör.

Men bakom honom blev det dramatiskt. Det svenska tredjelaget Max Peter Bejmer som slutman gjorde ett smartare vägval och kunde spurta hem silvret 10 sekunder före Schweiz.

Tillsammans med Viktor Svensk och Isac von Krusenstierna tog han Sveriges sista medalj under mästerskapet.

Toppat förstalag

Annons

Andralaget slutade fyra och förstalaget femma.

Det svenska förstalaget var toppat med två färska guldmedaljörer. Men Albin Ridefelt, som vann lördagens mellandistans, hade en dålig dag på den första sträckan och växlade först på 22:a plats, två och en halv minut från täten.

Martin Regborn, segrare i torsdagens långdistans, förde därefter upp sitt lag till sjunde plats, men tidsavståndet till ledande Norge hade vuxit till fyra minuter när han skickade ut rutinerade Gustav Bergman på sista sträckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons