Annons

Triathlon öppnar för transpersoner

Det internationella triathlonförbundet har enats om en ny linje som kommer att göra det möjligt för transpersoner att tävla i kvinnoklasser.
Triathlon • Publicerad 4 augusti 2022
Det internationella triathlonförbundet (World Triathlon) röstade för en linje som gör det möjligt för transpersoner att tävla med kvinnor. Arkivbild.Foto: Jason Franson/Canadian Press/AP/TT

15 av 17 ledamöter röstade för beslutet som träder i kraft den 2 september.

Beskedet innebär att transpersoner som vill tävla med kvinnor måste visa att testosteronkoncentrationen i idrottsutövarens serum kontinuerligt har varit mindre än 2,5 nanomol per liter under en period på minst 24 månader.

Annons

Dessutom måste fyra år ha gått sedan en tävling i en herr- eller pojkklass inom någon idrott.

"Den linje som vi just har godkänt visar att vi prioriterar rättviseprincipen men visar att vi är inkluderande", säger förbundets ordförande Marisol Casado i ett uttalande.

Det Internationella simförbundet (Fina) röstade tidigare i sommar för en strikt linje när det gäller transpersoner som vill tävla som kvinnor.

Enligt Finas beslut ska en person som föds som man ha genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med kvinnor. Fina har även tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda så kallade öppna klasser för transpersoner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons