Annons

Trots krisen – samtliga klubbar får elitlicens

Coronapandemin har slagit hårt mot fotbollsklubbarnas ekonomier med uteblivna publikintäkter.
Trots det beviljar Svenska fotbollförbundets licensnämnd elitlicens för samtliga klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan inför nästa säsong.
Fotboll • Publicerad 7 december 2020
Damallsvenska Växjö (i vitt) beviljas elitlicens trots negativt eget kapital. Arkivbild.
Damallsvenska Växjö (i vitt) beviljas elitlicens trots negativt eget kapital. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det här är inget kvitto på att klubbarna mår bra. Men man har lyckats uppfylla kraven vi ställer den här gången. Men om pandemin fortsätter är det inte säkert att alla klarar sig nästa gång, säger licensnämndens ordförande Richard Johnsson till TT.

– Utan publiken, som står för i snitt en fjärdedel av intäkterna för de här klubbarna, är det många som får det tufft.

Annons

Akropolis (superettan) och Växjö (damallsvenskan) får grönt ljus trots att de hade negativt eget kapital i sina periodiserade bokslut den 31 augusti.

"Licensnämnden har funnit att den brist i eget kapital som funnits i dessa båda klubbar är hänförbar till effekter av covid-19 och att covid-19 är något som klubbarna inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över", skriver licensnämnden på förbundets webbplats och förklarar vidare att de därför tillämpat reglementets artikel om särskilda skäl.

"Även Umeå FC har beviljats elitlicens för år 2021 med hänvisning till artikel 1.4.1 i reglemente för elitlicensen då klubben på grund av covid-19 inte kunnat uppfylla tränarkravet och kravet på medicinsk undersökning."

Ärenden kring ettan-klubbarna IFK Berga och FK Karlskrona har bordlagts då kompletta handlingar inte inkommit till licensnämnden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons