Annons

TV-sändning tänkbar med topplag från Stockholm

TV-sportens chef Rolf Porsborn menar att handbollens slagsida åt västsverige och Skåne är ett problem. Intensivt sportår gör att handbollen prioriteras bort.
Sport • Publicerad 20 mars 2002

YA:s sportkrönikör Jan Ohlsson anklagade i går SVT för att vara Stockholmsfixerad sedan man prioriterat bort SM-finalen i handboll ur tablån. "Jag kan inte tänka mig något annat än en direktsändning av SM-finalen i handboll om det ena laget hetat exempelvis Hammarby IF", skrev Jan Ohlsson. Rolf Porsborn, administrativ chef på TV-sporten bemöter i dag kritiken, och ger krönikören delvis rätt. -Det saknas ett etablerat elitserielag från Stockholm. Det är möjligt att vi fattat ett annorlunda beslut om till exempel Hammarby IF varit ett av finallagen. Men i dag är det snedbalans i handbollen i riktning mot Skåne och västra Sverige. Rolf Porsborn berättar att den direkta anledningen till TV-sportens beslut att inte sända SM-finalen i handboll är att det är ett intensivt sportår. TV-sporten gör stora satsningar på bland annat vinter-OS och fotbolls-VM, vilket blir på bekostnad av en del annan evenemangsbevakning. -Om det inte varit ett lika hektiskt idrottsår är det möjligt att vi valt att visa SM-finalen i handboll. Det gjorde vi till exempel i fjor. Men nu väljer vi att prioritera bort evenemanget, det finns annat vi satsar på. Dessutom var tittarsiffrorna från SM-finalen i fjor inte speciellt höga. Hur är det med matchbevakningen från elitseriespelet. Har inslagen i Sportnytt blivit fler eller färre de senaste åren? -Jag skulle tro att vi sänder färre inslag från handbollens elitserie än tidigare. Men det är en allmän trend att minska på matchbevakningen, det gäller inte bara handbollen. I stället satsar vi på en annorlunda och lite bredare journalistik. Sverige är ledande i världen i handboll och EM blev en stor tittarsuccé? -Landslaget är en sak, elitserien en helt annan. Det går inte att jämföra. Elitserien är som sagt mest en skånsk och västsvensk angelägenhet. Hockeykväll och Fotbollskväll finns redan. Några planer på att starta ett återkommande handbollsmagasin? -Nej, det har vi inte, avslutar Rolf Porsborn.

Tommy Nilsson tommy.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons