Annons

Två guld till Erica Sjöholm

Sjöbotalangen Erica Sjöholm hade brottats med hosta och förkylning och var ett osäkert kort inför Sum Sims riksfinal i Helsingborg. Men 14-åringen reste sig ur sjukbädden, hittade krafterna och simmade hem två guld, ett silver och ett brons!
Sport • Publicerad 19 december 2011
Framgångsrika sydöstsimmare, från vänster: Dinah Jönsson, Johan Christiansson, Erica Sjöholm och Felicia Sandström. Foto: Claes Andersson
Framgångsrika sydöstsimmare, från vänster: Dinah Jönsson, Johan Christiansson, Erica Sjöholm och Felicia Sandström. Foto: Claes AnderssonFoto: Claes Andersson

Sjöholm visade ganska omedelbart att hon var kry, för avslutningen på 200 meter fritt var mäktig. På sista sträckan var det stenhårt om silvret men Sjöholm är erkänt stark på slutet och knep andraplatsen efter att ha hämtat in nästan två sekunder på 50 meter!

Spännande skulle det även bli i ett svängigt 400 medley-lopp.

Annons

- Ja, Erica öppnade väldigt bra på både fjäril och rygg men bröstsimmet är ju inte hennes favoritgren så hon var sex meter – eller tre sekunder – efter ettan inför sista sträckan. Men sista 50, oj vad det gick undan! Och hon kan det där med att avsluta starkt, så hon kom faktiskt ikapp och vann med två hundradelar, berättade Sjöbotränaren Claes Andersson exalterat.

Guldet följdes upp med ett brons på 200 meter rygg och en fjärdeplats på 200 medley innan det var dags för Sjöholms paradgren 800 fritt. Här infriade hon förväntningarna och slog i kaklet som suverän vinnare – silvermedaljören var tio sekunder efter!

Erica Sjöholm var emellertid inte den enda sydösttjejen som fick beträda prispallen. Även Ystads Dinah Jönsson fick en medalj runt halsen efter sin tredjeplats på 100 rygg. Men det kunde ha blivit mer.

- Ja, det blev lite krampaktigt och hon var tyvärr alldeles för nervös. När hon slog igenom i somras kom hon från ingenstans och överraskade, nu hade hon pressen på sig och klarade inte av att hantera den helt. Jag är nöjd med hennes prestation, men hon var inte lika nöjd själv. Men det är en nyttig lärdom att känna press, och hon är ju bara 13 år så hon har tid på sig att lära, sa YSS-tränaren Torbjörn Flodfält som också fick se sin adept simma in på en fjärdeplats på 100 fjäril.

Plus i kanten ska även tillfalla Jönssons lagkamrat Johan Christiansson som blev femma och satte nytt personbästa med över tre sekunder på 1500 fritt. Även Felicia Sandström, Sjöbo, ska nämnas för sin fjärdeplats på 400 medley.

Mikael Hallqvist
Sören Simonsen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons