Annons

Tveksam nyhet om historisk tennis

Nej, fotot från Svaneholm som påstods visa tennisspelande damer vid Svaneholm för drygt 100 år sedan var inte sann.
Ystad • Publicerad 2 april 2019

Det kanske har spelats tennis på Svaneholms gräsmattor tidigare, men inte i den omfattning som visades på fotot i gårdagens YA, den första april. Den som ställer sig på den platsen där tennisspelarna befann sig får ta plats på Svaneholmssjöns botten.

Den här bilden utgjorde den ena delen i YA:s bildcollage 1 april.
Den här bilden utgjorde den ena delen i YA:s bildcollage 1 april.Foto: Jorchr CC BY-SA 3.0 Wikimedia

Nu tycks ju arrangörerna av Svaneholms Open lösa det här med tillstånden på egen hand och tycks inte behöva någon draghjälp av den uppdiktade arkivarien i Wimbledon eller den lika påhittade tjänstemannen på länsstyrelsen.

Annons

Allt var dock inte påhittat. Märtha Adlerstråhle var mycket riktigt Sveriges första kvinna i ett olympiskt spel. Vid OS i London kom hem med en bronsmedalj från inomhusturneringen i tennis. Hon var dock inte med på den manipulerade fotot. De damerna är fotograferade vid universitet i Cambridge.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons