Annons

Ukrainska stjärnan drog sig ur efter panikattack

Ett samtal med WTA:s vd om kriget fick den ukrainska tennisstjärnan Lesia Tsurenko att lämna walk over i storturneringen i Indian Wells.
– Jag blev fullständigt chockad över samtalet, säger hon.
Tennis • Publicerad 14 mars 2023
Lesia Tsurenko. Arkivbild.
Lesia Tsurenko. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Den 33-åriga ukrainskan skulle ha mött belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka i tredje omgången i söndags, men lämnade w o.

Av "personliga skäl", hette det då.

Annons

Nu berättar Tsurenko för sajten Big Tennis Ukraine, som Sky Sports refererar till, att hon drabbades av en panikattack precis före matchen.

– När det var dags att gå ut på banan fick jag en panikattack. Jag kunde inte gå ut dit. Jag bröt ihop mentalt, för att vara ärlig, säger Tsurenko, som bäst rankad 23 i världen, men nu nere på 95:e plats.

"Fullständigt chockad"

Hennes reaktion kom efter samtal med WTA:s vd Steve Simon om organisationens hållning till Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Jag hade ett samtal för några dagar sedan med honom och blev fullständigt chockad av vad han sade. Han sade att han inte stöder kriget, men om spelare från Ryssland och Belarus stöder det, då är det bara deras personliga åsikt och att det inte borde göra mig upprörd, säger hon.

– Samtidigt sade han att om det hänt honom, om han varit jag, skulle han ha känt sig hemsk.

Ifrågasätter Simon

Simons sade också att han tror att IOK, den Internationella olympiska kommittén, kommer att göra som tennisen och släppa in ryska och belarusiska idrottare.

Tsurenko och hennes ukrainska kollegor ifrågasätter nu Simon som vd.

– Alla är chockade. Vi har bett om ett samtal med WTA:s styrelse för att ifrågasätta hur en person som Steve Simon kan få leda WTA och vad vi kan göra åt det, säger ukrainskan.

WTA säger i ett uttalande att de fullt ut stöder Ukraina och fördömer Rysslands regering. "Vi förstår känslorna Lesia och alla våra ukrainska spelare har under denna svåra tid. Samtidigt är det en fundamental princip WTA har att individuella idrottare får delta utan någon form av diskriminering eller bestraffning utifrån beslut som ledarskapet i deras land tar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons