Annons

Lineker-konflikten löst – BBC ber om ursäkt

Konflikten mellan Gary Lineker och BBC är löst.
I helgen är fotbollsprofilen tillbaka som programledare för Premier League-programmet "Match of the day".
BBC ber samtidigt om ursäkt och meddelar att man ska se över sina riktlinjer för sociala medier.
Fotboll • Publicerad 13 mars 2023
Gary Lineker.
Gary Lineker.Foto: Lucy North/AP/TT

"Gary är en uppskattad del av BBC och jag vet hur mycket BBC betyder för Gary", säger BBC-chefen Tim Davie i ett uttalande enligt BBC.

Lineker själv:

Annons

"Jag är glad över att vi har hittat en väg framåt".

Davie uppger att BBC kommer att göra en oberoende granskning av sina riktlinjer för sociala medier.

"Svår period"

Enligt Davie har den populäre programledaren och tidigare landslagskaptenen gått med på att följa BBC:s riktlinjer tills den oberoende granskningen är avklarad.

"Det har varit en svår period för de anställda och för, det viktigaste av allt, publiken. Jag beklagar detta", säger Davie.

Kort efter nyheten var Lineker, som inte kommenterat avstängningen offentligt, åter aktiv på sociala medier där han tackar sina kollegor för stödet.

"Efter några surrealistiska dagar är jag glad över att vi har hittat en väg fram ur detta. Fotboll är en lagsport men deras (kollegornas) stöd har varit överväldigande", skriver han på Twitter.

"Är stolt"

Lineker fortsätter:

"Jag har presenterat sport på BBC i nästan tre decennier och är stolt över arbeta med det bästa och mest rättvisa tv-bolaget i världen. Jag längtar efter att vara tillbaka i Match of the day-stolen på lördag".

62-årige Lineker stängdes i förra veckan av från BBC sedan han kritiserat Storbritanniens regering och jämfört formuleringar i en ny asyllag med Nazityskland.

Linekers avstängning fick bland annat experterna och tidigare landslagsanfallarna Ian Wright och Alan Shearer att direkt visa sitt stöd till Lineker genom att bojkotta sändningarna.

Annons

Det tvingade BBC att att ta det unika beslutet att sända från helgens Premier League och Super League utan expertkommentatorer och studionsnack.

Fakta: Konflikten mellan Lineker och BBC

Förra landslagskaptenen Gary Lineker, 62, stängdes i fredags av från BBC sedan han på Twitter kritiserat Storbritanniens regering och jämfört formuleringar i en ny asyllag med Nazityskland.

Motiveringen var att Linekers uttalanden anses ha brutit mot public service-bolagets regler om opartiskhet.

Experterna och tidigare landslagsanfallarna Ian Wright och Alan Shearer visade sitt stöd till Lineker genom att sympatistrejka helgens sändningar. BBC meddelade senare att höjdpunktsprogrammet "Match of the day", som har sänts sedan 1964, för första gången ska genomföras utan experter och programledare.

Problemen spred sig sedan vidare till flera delar av BBC, då andra kommentatorer och programledare valde att inte medverka, vilket tvingade bolaget att kasta in repriser och poddar i stället för direktsändning.

Premiärminister Rishi Sunak sade i lördags att han hoppas att "situationen kan lösas på ett snabbt sätt".

På måndagen meddelade BBC-chefen Tim Davie att konflikten är löst och att Lineker därmed kommer att jobba med helgens fotbollssändningar.

Lineker har jobbat för BBC sedan 1999 och uppges vara public service-bolagets bäst betalda medarbetare. Han har kontrakt till 2025.

Fakta: Gary Lineker

Gary Lineker startade sin fotbollskarriär i Leicester City i slutet av 1970-talet. Under sin karriär spelade han senare för Everton, Barcelona och Tottenham. Han avslutade sin spelarkarriär i japanska Nagoya.

Med sina tio VM-mål är han fortfarande Englands fotbollslandslags bästa målskytt genom tiderna i VM-sammanhang, sex av målen gjordes på VM i Mexiko 1986.

Lineker lyckades med konststycket att under hela sin karriär aldrig få vare sig ett gult eller rött kort.

Han är numera expertkommentator för BBC Sport och Al Jazeera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons