Utvisningar ställde till det för IFK Ystad

IFK Ystad hade Alingsås i gungning under den första halvleken och var länge bara ett mål bakom topplaget. I den andra halvleken drog jumbolaget på sig flera utvisningar och Alingsås ryckte och vann med hela 37–23. IFK Ystads Johan Nilsson var så klart besviken efter matchen.
Handboll/Alingsås • Publicerad 24 oktober 2016
Johan Nilsson stod för en bra insats men hans IFK Ystad förlorade stort borta mot Alingsås.

– Vi gjorde en ganska bra första halvlek tycker jag men efter att vi drog på oss för många utvisningar ryckte de ifrån. Det blir svårt att ligga under med åtta bollar och sedan börja jaga, sa vänsternian, som blev målbäst i IFK med sina fem mål.

Inför matchen hade Alingsås bara förlorat en av sina sex matcher medan IFK Ystad låg fast förankrat i botten med en inspelad poäng på lika många omgångar. Den stora skillnaden i tabellen märktes dock inte under den första halvleken, då spelade IFK Ystad sin kanske bästa anfallshandboll så här långt under säsongen.

– Vi gjorde flera bra mål och det gjorde att vi kunde hänga med Alingsås.

Vad var det som fungerade så bra i ert anfallsspel?

– Vi hade väldigt bra tålamod och vi höll oss till den plan vi hade lagt upp. Om jag blev överraskad över hur bra vi hängde med? Absolut inte, får vi det att fungera är vi ett riktigt bra lag.

Men när IFK Ystads anfallsspel fungerade hade man istället rätt stora problem bakåt. Sebastian Glemhorn räddade visserligen en straff men bortsett från det fick han ingen större hjälp från sitt försvar. Att släppa in 16 mål på en halvlek mot Alingsås är ingen katastrof men de flesta kom i uppställt anfallsspel från ett Alingsås där Magnus Persson utgick efter matchens första anfall och där Jesper Konradsson och Max Darj endast spelade 15 minuter var.

Det som knäckte IFK Ystad i den andra halvleken inträffade egentligen redan i den första. Då åkte bortalaget nämligen på två utvisningar på kort tid och därför fick man börja matchens avslutande 30 minuter med två man mindre på plan.

– Utvisningarna knäckte oss. Ligger man under med så mycket mot ett så bra lag som Alingsås blir det svårt att komma ikapp.

Alingsås ryckte snabbt till sig en stor ledning och den släppte man aldrig.

– Efter utvisningarna fick vi det jobbigt bakåt och spelade kanske för mycket för oss själva och hjälpte inte varandra. Hade vi spelat bättre bakåt hade vi kunnat slippa några insläppta mål och kanske få kontra in några istället.

En som dock fortsatte att försöka matchen igenom var just Johan Nilsson. Fem mål blev det från Nilssons högerarm och dessutom drog han på sig mycket bevakning vilket ofta öppnade för lagkamrater.

– Det kändes helt okej. Min form är på uppgående och det tycker jag även att lagets är, avslutade Johan Nilsson.