Utvisningskaos när IFK Ystad föll mot Hallby: ”Dumma utvisningar”

IFK Ystad spelade med en man mindre i tre fjärdedelar av matchen mot Hallby. Utvisningarna haglade över IFK som en följd av detta tappade rytmen och fick inte rätt på anfallsspelet.
Detta utnyttjade ett kontringsstarkt Hallby som sprang ifrån sina motståndare.
Till slut blev det hemmaseger med 30-25 (17-14).
Handboll • Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad 17 oktober 2021
IFK Ystad drog på sig mängder av utvisningar borta mot Hallby. Filip Långh drog dessutom på sig rött kort i andra halvlek. (Arkivbild.)Foto: MATHIAS BERGELD
Handbollsligan

Hallby-IFK Ystad 30-25 (17-14)

Hallby: Hampus Dahlgren 8, Hampus Söderman 5, Gustaf Wedberg 5, Robin Svensson 4, Oskar Hedvall 2, Jesper Jakobsson 2, Albin Broman 2, Andreas Söderman, Filip Berentsen.

IFK: Marius Ferkingstad 7, Felix Spross 4, Jesper Johansson 3, Christopher Schnell 2, Filip Långh 2, Paulo Vinicius 2, Oscar Hansson, Freddy Andersson, Jostein Epland, Christoffer Nilsson.

– Vi tog alldeles för många dumma utvisningar. Vi hade sju stycken. 14 minuter. Det är nästan 25 procent av matchen. Det håller inte, sa IFK Ystads tränare Sebastian Seifert.

IFK Ystad kom från en riktigt tung förlust hemma mot Hammarby. Då hamnade man tidigt underläge och kunde aldrig riktigt ta igen det.

Mot Hallby satte man dock högsta fart direkt, och gästerna ledde fram till 6-5 där bland annat Jesper Johansson gjorde tre mål.

Johansson skulle dock bjuda på ett par indianare därefter och Hallby kunde kontra sig ikapp och förbi. Mönstret upprepade sig för IFK resten av halvleken. När anfallsspelet gick i stå tog man dåliga avslut varpå hemmalaget gav sig iväg på kontring. Måns Landgren hade en otacksam uppgift att möta fria Hallbyspelare, och även om målvakten gjorde ett par fina frilägesräddningar kunde hemmalaget rycka.

”Vi tog alldeles för många dumma utvisningar. Vi hade sju stycken. 14 minuter. Det är nästa 25 procent av matchen. Det håller inte.”
Sebastian Seifert

Hallby ledde som mest med fyra bollar, men i paus hade IFK kortat ner till tre bollar, 17-14.

– Vi snackade i paus om att vi skulle gå rakare mot mål. Men även i andra halvlek fortsatte vi ta dåliga avslut. Vi blev för många tekniska fel där de straffade oss, sa Seifert.

IFK fick en bra start på andra halvlek där de omgående hämtade in två bollar. Men sen föll laget in i gamla synder. Anfallsspelet körde fast och Hallby fick fortsatt enkla kontringsmål.

Än tyngre blev det för IFK när målvakten Måns Landgren landade illa på foten efter en straff och fick kliva av. Landgren hade fram tills dess hållit IFK kvar i matchen, medan ersättaren Henrik Nordlander inte hade samma lycka i målet.

Hallby ryckte på nytt, och denna gång kunde IFK inte följa. Hemmalaget ledde som mest med 30-24, men nöjde sig till slut med en femmålsvinst.

– Vi förtjänade inte poäng i dag. Det var ingen som riktigt vågade i dag utan man lämnade hela tiden över ansvaret på någon annan. Framför allt tycker jag det är våra niometersspelare som inte kommer upp i nivå idag.

– I det uppställda försvarsspelet såg det helt okay ut i första halvlek, men tyvärr blev det för många kontringar. Jag vill ge lite extra plus till Måns under den tiden han är inne. Christoffer Nilsson och Christopher Schnell kommer in i andra och gör det bra. Sen sliter Marius (Ferkingstad) som vanligt förtjänstfullt, sa IFK-tränaren.

IFK har tagit fyra poäng på de sju inledande matcherna. Här näst väntar Alingsås hemma på onsdag.