Annons

Välmeriterat tränargäng

Åtta lag, där hälften av tränarna har gjort hundratals landskamper.Vardera.Tränarstatusen är sannerligen hög när allsvenskan i handboll drar i gång i kväll.
Sport • Publicerad 4 januari 2006

Att duktiga spelare ofta gör en omstart som tränare senare i karriären är väl allom bekant.

Det är en sanning som inte minst visar sig i handbollsallsvenskan.

Annons

Fyra av de åtta lag som står på startlinjen tränas av mångåriga landslagsspelare, ja, tre av dem har till och med blivit världsmästare. Det handlar om:

• Robert Hedin, Ystads IF, 195 landskamper

• Pierre Thorsson, Hästö, 237 landskamper.

• Johan Pettersson, Hallby, 228 landskamper.

• Erik Hajas, Tumba, 281 landskamper.

Sammanlagt 941 landskamper – och en hel drös VM, EM och OS-medaljer! Den enda som faktiskt inte blivit världsmästare är Robert Hedin som inför VM i Tjeckoslovakien 1990 i sista stund petades av Lugis Jonas Persson.

Mycket talar för att en eller två av de namnkunniga allsvenska tränarna nästa år kan titulera sig elitserietränare.

Men blir det Robert, Pierre, Johan eller Erik?

Robbans YIF tippas allmänt tillhöra toppen, ja, i de flesta sammanhang pekas laget ut som solklar favorit. Hallby och Tumba har inte fått lika många röster, medan många höjer ett varningens finger för Karlskronalaget Hästö, YIF:s premiärmotståndare på söndag.

Lite kort om de lag som förväntas bli YIF:s tuffaste konkurrenter i kampen om elitseriebiljetterna:

Annons

IFK Trelleborg: Ser på förhand ut att vara det värsta hotet för YIF. Med flera sydöstskåningar i laget har Trelleborg gjort en imponerande höstsäsong och lär inte vara sämre i allsvenskan. Gjorde i veckan klar med storskytten Mirko Stojanovic, tidigare Guif. Stormvarning!

IFK Malmö: Har till vana att storspela mot bättre lag, medan man titt som tätt förlorar mot lag man på pappret borde slå. I Thomas Drivstedt har man en målvakt som kan avgöra många matcher och har i temperamentsfulle Theis Husfeldt en av de mest spektakulära spelarna. Kommer yttern Marius Vargalui att göra comeback, vilket mycket tyder på, är IFK Malmö ett säkert topplag.

Hästö: Är lite överraskande andrahandsfavorit hos Nordicbet, men tippas komma näst sist på handbollssajten heh.nu. Laget har förstärkt med en serb, storväxte Ivica Kankaras, som har rykte om sig att vara spelintelligent. Hästö är en outsider, inte minst när Anders Willram nu är på väg tillbaka efter sin höftskada.

Jan Ohlsson

073 - 988 45 32

jan.ohlsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons