Annons

Vardagskväll eller helg?

En sen fredagsmatch eller en tidig lördagsdrabbning? Eller kanske en match på söndagseftermiddagen? Det här veckoslutet går det – lite överdrivet – att se lokal liveidrott på dygnets alla timmar. Frågan är - vilken matchdag och klockanslag är bäst?
Sport • Publicerad 6 november 2009
Innebandy klockan 20 en fredagskväll – är det en bra speltid? Arkivbild: Sprisse Nilsson
Innebandy klockan 20 en fredagskväll – är det en bra speltid? Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 
Elithandboll 18.30 en lördagskväll – är det är bra speltid? Arkivbild: Bass Nilsson
Elithandboll 18.30 en lördagskväll – är det är bra speltid? Arkivbild: Bass NilssonFoto: 
Elitpingis klockan 11 en lördagsförmiddag – är det en bra speltid? Arkivbild: Sprisse Nilsson
Elitpingis klockan 11 en lördagsförmiddag – är det en bra speltid? Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

När det gäller hemmamatcher styrs detta självfallet i allt väsentligt av förbund, serieprogram och tillgång till hallar. Men det finns trots allt vissa möjligheter för klubbarna att välja matchdag och klockslag.

Men varför har klubbarna valt att spela som man gör?

Annons

Vi har pratat med tre klubbar som i helgen har helt skilda matchtider.

Redan i kväll tar FBC Ystad emot gästande Bara GOIF i gamla sporthallen för ett möte i innebandys division 4. Matchstart klockan 20!

– Vi har bara haft två dagar att välja mellan, antingen fredag eller lördag. På söndagarna är hallen upptagen. Av flera skäl, taktiska och praktiska och vi valt att spela på fredagskvällarna. Taktiskt tror vi att motståndarna tycker det är jobbigare att komma hit en fredagskväll än en lördagseftermiddag och dessutom har vi lättare att locka publik en fredagskväll klockan 20. Har vi möjlighet försöker vi göra ett dubbelarrangemang med damerna först. Men i så fall kan herrarna inte kan börja spela förrän 20.30 och det är lite sent. Sen kan man inte lägga matchen för tidigt heller för motståndarna ska hinna ta sig hit, säger herrlagets tränare Peter Åkesson. För Ystads IF:s elitlag i handboll blir det i helgen en synnerligen ovanlig matchstart, lördag 18.30!

– Vi vill helst spela antingen en fredag eller söndag. En lördag är ingen bra dag för oss och hur det blir när vi nu spelar dessutom på kvällen vet vi inte. Det har aldrig tidigare hänt men vi håller tummarna och Drott är ju ett topplag och bör locka en del, säger Ystads IF:s klubbchef Jörgen Hansson.

Att det blivit som det blivit beror på flyttade matcher på grund av kommande Europacupspel.

– Helst ville vi spela på fredagskvällen men Drott gick inte med på detta. Och att det blev en kvällsmatch beror på att IFK Ystad redan hade lagt sin match mot Warta på eftermiddagen. Nu var IFK hyggliga nog att flytta sin match från 15 till 14.

Fredag eller söndag - vilken är bästa publikdagen av de båda?

– Det är svårt att säga men vi upplever det som att det är bättre tryck i hallen på fredagskvällar. Det är heller inte riktigt samma publik fredag och söndag. Vi har våra säsongskortsinnehavare men i övrigt skiljer publiken sig åt, säger Jörgen Hansson. För Österlens BTK blir det spel redan klockan elva på lördagen då Warta kommer på besök för en tv-sänd match i Pingisligan.

Och att matchen går en lördag och därtill så pass tidigt beror helt och hållet på att matchen sänds i TV4 sport.

–Med anledning av avslutningen i damallsvenskan, förtydligare Österlens tränare Niclas Almström.

Annons

Vad tycker du om att spela 11 en lördagsförmiddag?

– Det är väl inte riktigt optimalt för spelarna som inte längre är ute på tävlingar så mycket utan är mer vana vid kvällsmatcher i serien. Om vi fick välja fritt tror jag det är att föredra kvällsmatcher måndagar eller tisdagar. Men däremot kan man tänka sig att krydda det hela med några lördagsmatcher. Hade lördagsmatcherna i stället gått klockan 12 eller 13 tror jag det hade varit perfekt. Då hinner folk komma i ordning och vi krockar heller inte med exempelvis lördagsmatcher på eftermiddagen, säger Niclas Almström som alltså står inför en TV-debut på hemmaplan.

– Hoppas nu att det kommer lite folk matchtiden till trots. Vi är ju kända för att ha bra hemmapublik - hoppas nu också de kommer och inte stannar hemma och ser matchen på tv.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons