GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Världscupfinalerna i Göteborg ställs in

Förra årets världscupfinal i Las Vegas stoppades av coronapandemin.
Nu ställs även årets finaler och Gothenburg Horse Show in — på grund av det allvarliga virusutbrottet i Valencia.
"Det är så klart ett otroligt tråkigt besked, men hästarnas välfärd måste alltid sättas i första hand", säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.
Svenska ryttarstjärnan Peder Fredricson i Göteborg förra året. Arkivbild
Svenska ryttarstjärnan Peder Fredricson i Göteborg förra året. Arkivbild
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Internationella ridsportförbundet (FEI) har på grund av det så kallade herpesviruset beslutat att förlänga stoppet för internationella tävlingar i Europa.

Det som tidigare gällde fram till den 28 mars – det är numera ändrat till den 11 april.

"Extra avgörande"

"Förlängningen av tävlingsstoppet är mycket jobbigt för oss alla, att tvingas ställa in världscupfinalerna för andra året i rad är förödande", säger FEI’s generalsekreterare Sabrina Ibáñes i ett pressmeddelande.

"Denna extra avstängning är avgörande för att bromsa virusets spridning, och så att vi kan bevara resten av säsongen, få våra idrottare och hästar att tävla säkert."

Tävlingarna i Göteborg skulle avgjorts den 31 mars–4 april, och det nya tävlingsstoppet innebär att världscupfinalen och Gothenburg Horse Show i Scandinavium ställs in.

Tävlingsledaren Tomas Torgersen:

"Det är såklart ett otroligt tråkigt besked, men hästarnas välfärd måste alltid sättas i första hand. De senaste veckorna har vi varit i ständig kontakt med FEI, SvRF (Svenska ridsportförbundet) och ansvariga veterinärer för att följa utvecklingen, och efter att beslutet kom på fredagseftermiddagen har allt gått väldigt fort", säger han i ett pressmeddelande.

"Omfattande undersökning"

Det var i samband med en hopptour i Valencia nyligen som det skedde ett nytt utbrott av det fruktade herpesviruset EHV-1, även kallat abortviruset. Hittills har tolv hästar dött, skriver DN.

"Ingen vill se ett utbrott som detta någonsin igen. Det kommer att göras en omfattande och transparent undersökning av alla aspekter kring detta utbrott och hur det har hanterats", säger Sabrina Ibáñes.

"Vi kommer att införa förbättrade protokoll för att möjliggöra en säker återgång när detta utbrott är under kontroll."

Läs mer