Annons

Värmen åter i fokus för svenska guldhoppet

Frågan om klimatförändringar är vanlig inom vinteridrotterna men de stigande temperaturerna är numera även ett hett ämne för sommaridrottare.
Friidrott • Publicerad 14 augusti 2022
Perseus Karlström får stå ut med hettan på gångtävlingen.
Perseus Karlström får stå ut med hettan på gångtävlingen.Foto: Jessica Gow/TT
Mustafa Mohamed är van vid varma mästerskap – men inte vid sena starttider.
Mustafa Mohamed är van vid varma mästerskap – men inte vid sena starttider.Foto: Jessica Gow/TT

Av alla friidrottare är det främst de långa löpgrenarna och gången som påverkas av höga temperaturer. De senaste mästerskapen, i Doha och Eugene, har bjudit på extremvärme. Tävlingarna på kullerstenen i centrala München kommer av allt att döma följa mönstret.

När den svenska truppen kallar till pressträff är det 28 grader i skuggan. De kommande dagarna väntas liknande temperaturer.

Annons

Inför de senaste mästerskapen har mycket av gångaren, och guldfavoriten, Perseus Karlströms fokus legat på att klara av värmen på tävlingarna.

– Visst är det så. De senaste åren har hela säsongsplaneringen varit inriktad mot att det kommer att bli ett varmt mästerskap. Det är ett moment som är inbyggt när vi planerar och lägger träningsläger. Det är något jag tränar på hela tiden, säger han.

"Märks mer och mer"

Han menar att även om mästerskapen avgörs under årets varmaste månader, har man märkt av att värmen blir ännu mer påtaglig än tidigare.

– Det märks ju mer och mer. Även på ställen jag varit på, som i Australien, har det varit längre sammanhängande perioder med väldigt varmt, som det kanske inte var för tio år sedan. Varje nytt ställe vi är på så är det nästan 'ja, här blev det också värmerekord' så det är absolut något som cirkulerar, så är det.

Karlström får starta sin tävling i den svalare morgonluften. Tisdagen väntas dock bli den varmaste dagen under mästerskapet, så någon kylig morgon lär det inte bli.

– Jag hoppas ju att vi slipper uppleva något som Doha igen. Det var inte roligt, säger Karlström.

Dålig starttid

Veteranen Mustafa Mohamed har också varit med om varma mästerskap förut.

– Sen är det är klart att det här extrema som det varit flera gånger nu, det har kanske med klimatet att göra, säger han.

Vanligtvis brukar både gångtävlingarna och maraton avgöras på morgonen. Den här gången får Mohamed och lagkamraterna utstå den värsta hettan, mitt på dagen, ett faktum han inte är så nöjd över.

– Vi är inte vana vid att springa mitt på dagen. Normalt går maratonlopp tidigt på morgonen för att det är lite svalare. Vem som helst hade kunnat räkna ut att det skulle bli varmt mitt på dagen, i München i augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons