Annons

Vasaåket i fara – kan bli hemmalopp

Tusentals motionärer kan få åka Vasaloppet – på hemmaplan.
Pandemikonceptet Vasaåket, en möjlighet för motionärerna att köra den klassiska tävlingen, är i fara.
Skidor • Publicerad 12 december 2020
En bild från årets Vasalopp. Arkivbild.
En bild från årets Vasalopp. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Det var i början av november som Vasaloppsledningen presenterade Vasaåket, som en möjlighet för motionärer att köra sina lopp under Vasaloppsveckan, parallellt med elitloppen i Tjejvasan och Vasaloppet.

Upplägget fick beröm av statsepidemiolog Anders Tegnell:

Annons

– Jag tycker att de har hittat på väldigt innovativa vägar för att minska trängseln och det blir inga masstarter, sade Tegnell till SVT.

Sedan dess har smittspridningen tagit ytterligare fart och nu berättar Vasaloppets vd Johan Eriksson om den plan B som har funnits i bakgrunden ända sedan huvudkonceptet blev känt.

– Det har hela tiden funnits som ett alternativ, men nu jobbar vi med detta alternativ mer detaljrikt, även om Vasaåket är vårt huvudalternativ, säger Eriksson.

"Vackert att höra"

Plan B handlar om att motionärerna erbjuds att åka Vasaloppet, eller det lopp som man anmält sig till under Vasaloppsveckan, på hemmaplan. Konceptet genomfördes under Vasaloppets sommarvecka med cykling och löpning.

– Vi ser vi detta som ett alternativ på vintern, men vi har inte gett det något namn, säger Johan Eriksson.

– Vi gjorde en utvärdering av sommarens Hemmavasa och upptäckte att det var inspirerande för flera deltagare. Men det var också många som saknade att ta sig från Sälen till Mora på den klassiska arenan. Det var vackert att höra för oss.

Beslut i januari

Vasaloppet jobbar parallellt med båda alternativen fram till mitten av januari. Då ska arrangörerna bestämma sig.

– Som det ser ut nu i samhället tror vi på Vasaåket. Vi tror inte att folk redan nu blåser av tanken åka i Vasaloppsanläggningen. Vi vill också se en vinter med folk på snö, men blir det en försämrad utveckling med pandemin och ingen får resa, så får vi ta detta längre fram, säger Johan Eriksson.

Han betonar att elitloppen Tjejvasan samt elitloppet i Vasaloppet förbereds som planerat:

– Men skulle det bli fullständig lockdown och utegångsförbud i samhället – ja, då hamnar vi i ett annat läge.

Annons

Vasaloppsledningen kommer nu att följa fjällturismen under de kommande veckorna.

– Mycket av det som sker i fjällvärlden under jul och nyår påminner om vårt koncept för Vasaåket. Klarar man av att glesa folk och smittspridningen inte tar fart är det bra för Vasaloppet, säger Johan Eriksson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons