Enligt tabellen just nu är det med knapp marginal United. Kvällens derby på Old Trafford fick inte fram en vinnare.
Det klassiska mötet slutade 0–0 och det var precis så tråkigt som det låter.
Fotboll • Publicerad 13 december 2020
Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf i duell med Manchester Citys Raheem Sterling i det mållösa ligaderbyt på Old Trafford.Foto: Phil Noble/AP/TT
Emil Krafth – vinnare med Newcastle.
Emil Krafth – vinnare med Newcastle.Foto: Alex Pantling/AP/TT

Närmast att ordna ett avgörande var domaren Chris Kavanagh.Tidigt i andra halvlek ville han ge United en straff när Kyle Walker gick hårt fram mot Marcus Rashford, men efter en VAR-kontroll ändrade domaren sig.

I stället fick City frispark för offside.

Victor Nilsson Lindelöf spelade hela matchen och landslagsmittbacken gjorde det bra, i ett derby som inte bara saknade inramning men också intensitet och energi.

Trötta spelare?

Båda klubbarna har en längre tid spelat Premier League parallellt med gruppspelet i Champions League. Åtskilliga av spelarna har dessutom haft landslagsuppdrag under det komprimerade spelprogrammet på grund av pandemin.

Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer har varit under press under veckan och kunde efter matchen mest pusta ut över att det inte blev en förlust.

– Det här var den bästa insatsen vi har gjort mot City under min tid som tränare. Inte det bästa resultatet men den bästa insatsen, säger han efter matchen.

– Vi visste att de skulle ge oss taktiska problem men vårt försvarsspel var mycket bra . Med bollen skapade vi kanske inte så mycket som vi hade velat.

Efter elva spelade omgångar parkerar City på åttonde plats i tabellen, precis under United, som har 20 inspelade poäng. Och alldeles ovanför dem ligger nu Everton, som hemmabesegrade Chelsea med matchen enda mål.

Chelsea tappade i Liverpool

Londonlaget hade chans att ta peta ner Tottenham från översta platsen men matchens två målvakter såg till att de fick lämna Liverpool utan poäng.

Chelseas burväktare Edouard Mendy var efter 20 minuter lite väl brysk i sitt försök att stoppa hemmalagets Dominic Calvert-Lewin från att utöka sin skytteligaledning. Straff för "The Toffees" och Gylfi Sigurdsson hade inga problem att sätta 1–0.

Och fler mål blev det inte. Chelsea dominerade men från bänken kunde Robin Olsen se ordinarie målvakten Jordan Pickford med hjälp av stolparna (två gånger om), fint spel och viss tur hålla sin nolla.

– Det var tufft, jag ska inte ljuga. Vi fick kämpa och försvara oss till matchens sista sekund. Men det blev tre viktiga poäng, säger Sigurdsson till BT Sport efter matchen.

Drömstart för Newcastle

Newcastle har drabbats av coronaviruset och ett tag var frågan om dagens ligamatch likt förra helgens mot Aston Villa skulle ställas in. Men laget kom till spel. Med landslagsbacken Emil Krafth i laget togs tre poäng tack vare 2–1 hemma mot West Bromwich.

Newcastle fick en drömstart. Efter dryga 20 sekunder sprang Miguel Almiron igenom och gjorde 1–0.

Orken såg dock ut att tryta. Darnell Furlong kvitterade i början av andra halvlek och West Bromwich fick mer att säga till om, men den andra trepoängaren den här säsongen får vänta.

I stället nickade Dwight Gayle – tidigare på lån i just West Bromwich – in Newcastles segermål med nio minuter kvar.

Sen straff avgjorde

Wolverhampton och Aston Villa var på väg mot ett mållöst och tämligen intetsägande Midlandsderby när det hettade till på tilläggstid. Villas inhoppare Anwar El-Ghazi tryckte in straffen som gav Villa dess fjärde bortaseger i Premier League.

Kort innan dess hade hans lag decimerats till tio spelare efter Douglas Luiz utvisning.

Wolverhampton hade så långt skapat tillräckligt mycket för att vinna matchen. Bland annat träffade Fabio Silva stolpen i sin första match för klubben.

Emiliano Martinez räddade flera gånger Aston Villa med fina räddningar.