Annons

Vinter-OS 2014 till Ryssland

Det blev en rysk badort som vann kampen om att få ordna vinter-OS 2014. I Sotji vid Svarta havet inleds nu sju års byggboom för att få fram vintersportanläggningar och 19000 nya hotellrum.
Sport • Publicerad 5 juli 2007

När Internationella olympiska kommittén (IOK) röstade i Guatemala vann Sotji knappt över sydkoreanska Pyeongchang med 51 röster mot 47, trots att Pyeongchang fick flest röster i första omröstningen, där österrikiska Salzburg slogs ut.

Beskedet som lästes upp av IOK:s ordförande Jacques Rogge natten till torsdagen svensk tid var en välkommen nyhet för Åre/Östersund som överväger att ansöka om vinter-OS 2018. Om Salzburg hade vunnit hade chanserna varit betydligt mindre för Sverige, och även för norska kandidatstaden Tromsö. Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK och generalsekreterare på Svenska olympiska kommittén (SOK), vill dock inte uttala sig om en eventuell svensk ansökan.

Annons

– Det kommer vi att diskutera i höst. Man kan ju konstatera att det blir svårare och svårare för mindre länder att få spelen. Det är ju också ganska stora kostnader förknippade med att söka, säger hon till TT i telefon från IOK-mötet i Guatemala. Gunilla Lindberg konstaterar att det var en jämn kamp mellan tre bra kandidatstäder.

– Sotji har jag trott på hela tiden, tillägger hon.

Hon ser inget konstigt i att en stad utan vintersportanläggningar slår ut etablerade vintersportorter som Salzburg.

– Många ser möjligheten till skapandet av nya vintersportorter och Ryssland är ju ett väldigt etablerat vintersportland.

Sotji fick draghjälp av Rysslands president Vladimir Putin som engagerat sig i stadens kandidatur. Han kom personligen till Guatemala City för att tala inför IOK-delegaterna. Han gjorde sitt inlägg på engelska, för första gången i ett större officiellt sammanhang. Han lovade investeringar på 80 miljarder kronor för att förvandla Sotji, där familjen Putin har en egen datja, från landets populäraste badort till en vintersportort i världsklass. De alpina grenarna kommer att avgöras i bergen fyra mil från Sotji. Om glädjen var stor i Sotji och den ryska delegationen så var sorgen desto större bland förlorarna. För Pyeongchang upprepade historien sig. För andra gången i rad förlorade staden den avgörande omröstningen. För fyra år sedan förlorade staden knappt striden om vinterspelen 2010 mot kanadensiska Vancouver. Även då föll Salzburg bort i första omröstningen. Då liksom nu beskrevs Pyeongchang som favorit inför omröstningen.

– Det är som att bli huggen i ryggen, sade Pyeongchangs utvecklingschef Jeon Yong-Kwan.

– Jag fattar det inte. Vi har arbetat i åratal med att förbättra vårt tidigare förslag. Vi gjorde allt IOK bad oss om, klagade han.

I den österrikiska delegationen rann tårarna. Österrikes förbundskansler Alfred Gusenbauer vidhöll att Salzburgs koncept var det bästa. Det var andra faktorer som låg bakom förlusten, ansåg han.

– Om det handlar om maktpolitik och pengar har Salzburg inte en chans, sade han. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons