Annons

Visselpipor inget stort problem

- Det har blivit lite bättre men jag hör fortfarande sämre och dessutom är jag öm på kinden samtidigt som det kliar konstigt inne i örat, säger Björnenmålvakten Bengt Mattsson dan efter den olycksaliga bortamatchen mot Lågan då Bengt tvingades kasta in handduken sedan han fått en kraftig visselsignal i örat.
Sport • Publicerad 25 mars 2002

En händelse som vi berättade om i gårdagens YA. Meningen var att Bengt skulle få skadan undersökt under måndagen men så blev det inte eftersom Bengt då insjuknade i influensa. - Men i morgon måste jag gå och få örat undersökt, säger Bengt . Med anledningen av det inträffade har YA-sporten försökt ta reda på hur pass farligt det är med starka visselsignaler. Vi har varit i kontakt med en en öron/näsa-halsläkare som emellertid kan berätta att skador orsakade av visselpipor inte speciellt vanligt förekommande. - Jag stöter på en mängd skadliga bullertyper som är långt vanligare, exempelvis sådana som är självförvållande som nyårssmällare och liknande, säger läkaren som vill vara anonym med anledning av att han inte vill bli förknippad med just det här specifika fallet eftersom han inte har undersökt personen i fråga. mest arbetsrelaterade - De vanligaste hörselskadorna är annars de arbetsrelaterade där kanske en person utsätts för ett akut buller innan han hunnit få på sig hörselskydden. Visselpipa är ingen speciellt farlig ljudkälla . - Inte om den används på ett normalt sätt med normalt avstånd. Men sen kan det självfallet inträffa olyckliga omständigheter som i det här fallet då spelaren kommer väldigt nära och det är ju väldigt beklagligt. Hur pass allvarliga skador man kan få av ett akut buller, som exempelvis visselsignalen i det här fallet, är svårt att säga. Det kan resultera i allt från enklare åkommor som läker ut sig självt till mera komplicerade skador på innerörat. Såväl själva hörselorganen som balanssidan kan påverkas. I vissa fall är förändringen permanent - i andra är skadan övergående. Men det kan också förekomma situationer där det kan vara nödvändigt med en operation. Med andra ord, det finns ett brett spektra av skador när det gäller buller och någon generalisering låter sig inte göras. membran kan spricka - Men upplever man en subjektiv hörselnedsättning och man också tycker att balansen påverkas måste man definitivt undersökas. Det finns exempelvis ett tunt membran som kan spricka och som i så fall måste opereras. Hur illa det är med Bengts öra vet vi således ännu inte men Bengt är inte direkt orolig. - Förhoppningsvis självläker det hela. Men för säkerhet skull skall jag få örat riktigt undersökt. Men just nu lider jag faktiskt mer av influensan än öronskadan, avslutar Bengt Mattsson.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons