Annons

VM-stjärnor ska träffa migrantarbetare i Qatar

Nederländerna åker inte bara till Qatar för att spela fotboll.
Förbundskapten Louis van Gaal säger att man även tittar bortom fotbollen – och laget ska träffa en grupp migrantarbetare.
Fotboll • Publicerad 11 november 2022
Nederländerna med storstjärnan Virgil Van Dijk till vänster under EM 2020. Arkivbild.
Nederländerna med storstjärnan Virgil Van Dijk till vänster under EM 2020. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Nederländska fotbollsförbundets besked kommer bara dagar efter att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) uppmuntrade VM-nationerna att fokusera mer på fotbollen och inte på ideologiska och politiska frågor.

– Först och främst åker vi till Qatar för att bli världsmästare, men vi tittar såklart bortom fotbollen också, säger förbundskaptenen Louis van Gaal enligt nyhetsbyrån AP.

Annons

van Gaal säger vidare att laget anser att det är viktigt att träffa människor som är "involverade" och laget kommer därmed att bjuda in en grupp migrantarbetare till en träning för att träffa laget.

Migrantarbetarnas dåliga arbetsrättsliga förhållanden under VM-byggandet i Qatar har lyfts av bland annat människorättsorganisationer, fackorganisationer och VM-nationer.

På fredagen uppmanande Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard i en debattartikel, som publicerats i flera internationella medier, Fifa att inrätta ett kompensationspaket för migrantarbetarna i Qatar som byggt arenorna till fotbolls-VM i Qatar.

Redan i maj skrev Amnesty och 24 andra människorättsorganisationer till Fifa-ordföranden Gianni Infantino om ett kompensationskrav för migrantarbetarna som levt och arbetat under mycket dåliga arbetsrättsliga förhållanden under VM-bygget.

Nederländerna inleder VM mot Senegal den 21 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons