Annons

NFL-lag byter namn efter kritik – nytt dröjer

Efter 83 år som Washington Redskins byter NFL-klubben namn.
Beskedet kommer efter flera decennier av diskussioner, som de senaste veckorna intensifierats efter press från sponsorer.
"Som en kille som växte upp i distriktet kommer det alltid att vara 'Hail to the Redskins'", skriver quarterbacken Dwayne Haskins på Twitter.
Amerikansk fotboll • Publicerad 13 juli 2020
Washingtons quarterback Dwayne Haskins kommer snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Washingtons quarterback Dwayne Haskins kommer snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

För en och en halv vecka sedan tillsatte Washington Redskins en utredning kring NHL-klubbens namn, varumärke och symbol.

På måndagen meddelade det amerikanska fotbollslaget, som bildades som Boston Braves 1932 och blev Washington Redskins efter en flytt 1937, att utredningen kommit fram till ett namnbyte.

Debatt efter demonstrationer

Annons

"Dan Snyder (ägaren) och coach (Ron) Rivera jobbar tätt tillsammans för att utveckla ett nytt namn och en ny design som ska förbättra vår stolta, traditionsrika klubb och inspirera våra sponsorer, supportrar och kultur de kommande hundra åren", skriver Washington i ett uttalande.

Namnet Redskins har varit omdiskuterat sedan 1970-talet eftersom att det av de flesta uppfattas som nedsättande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA har debatten tagit ny fart.

"Som en kille som växte upp i distriktet kommer det alltid att vara #HTTR men jag ser fram emot framtiden", skriver quarterbacken Dwayne Haskins på Twitter och syftar till Washingtons kampsong "Hail to the Redskins".

Varumärkeskonflikt

Enligt The Washington Post kommer presentationen av ett nytt namn att dröja på grund av en konflikt om varumärkesskydd.

Dan Snyder, klubbens ägare i över 21 år, har tidigare vägrat att byta namn men har fått tänka om sedan trycket ökat från både sponsorer och aktivister.

Bland annat har logistiskföretaget Fedex, titelsponsor för Washingtons hemmarena, hotat med att dra tillbaka sitt sponsoravtal omfattande närmare två miljarder kronor och tvinga Washington att ta bort sponsornamnet på stadion Fedex Field.

Fakta: Namndebatten i Washington Redskins

1933 bytte Boston Braves namn till Boston Redskins och fyra år senare flyttade NFL-klubben till USA:s huvudstad och blev Washington Redskins.

1972 träffade representanter för flera amerikanska ursprungsbefolkningsorganisationer Redskins dåvarande president Edward Bennett Williams och förespråkade ett namnbyte eftersom Redskins ansågs vara ett nedsättande och rasbaserat epitet.

1992 demonstrerade över 2 000 ur ursprungsbefolkningen i Minneapolis med samma krav, i samband med att Redskins besegrade Buffalo Bills i Super Bowl-finalen i staden. Protesterna startade en stor debatt, 1997 bytte till exempel Miami Universitys collegelag i amerikansk fotboll från Redskins till RedHawks.

1999 blev Daniel "Dan" Snyder ny ägare i Washington Redskins och under drygt 20 år sade han nej till ett namnbyte. Men den 13 juli 2020 kom det historiska beskedet att klubben byter namn, efter stora påtryckningar från sponsorer i kölvattnet av demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA under våren och sommaren.

Källa: Washington Post och TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons