Annons

YA-cupen rivstartade med mål efter 18 sekunder!

När storfavoriten Vanstads IF tog hem YA-cuppremiären mot Baskemölla IF med 3-1 (2-0) är frågan om det inte slogs ett nytt rekord i den anrika cupens 74-åriga historia avseende premiärmatcher. Det tog nämligen, enligt Vanstads lagledare och allt i allo, Kim Nord, endast 18 sekunder för nyförvärvet Mattias ”Olle” Olsson att ge Vanstad ledningen med 1-0!
Fotboll • Publicerad 1 mars 2020
Vanstads IF (i grönt) vann YA-cuppremiären mot Baskemölla IF – men utan att imponera.
Vanstads IF (i grönt) vann YA-cuppremiären mot Baskemölla IF – men utan att imponera.Foto: Torun Bortz

I det läget pekade allt på att storfavoriten skulle göra processen kort med ungdomarna i Baskemölla. Men frågan är om inte kanonstarten blev en belastning för det nyblivna och rutinerade division 5-laget. Stora och starka Vanstad hade märkbart svårt med passningsspelet och trots att tonåringarna, hos motståndarna, såg ut som lättviktare klev man inte undan och hittade bra avstånd i presspelet.

– Det var skönt att få premiärmatchen avklarad. Vi spelade egentligen inte bra någon gång under matchen och vi var riktigt illa ute under en period efter vårt ledningsmål, menade Vanstads tränare Dennie Persson.

Skymningen sänkte sig över idrottsplatsen i Veberöd, där Vanstad och Baskemölla spelade säsongens första YA-cupmatch.
Skymningen sänkte sig över idrottsplatsen i Veberöd, där Vanstad och Baskemölla spelade säsongens första YA-cupmatch.Foto: Torun Bortz
Annons

Så sant som det var sagt. Baskemölla har inför säsongen nått en överenskommelse med IFK Simrishamn om att ”ta hand” om tolv spelare från 16-årslaget och att döma av matchen mot Vanstad fanns ett antal fjunlösa tonåringar med god teknik och massor med energi. Ett exempel var högerbreddaren, Mirnes Nurkovic, som frispelade två av sina kamrater före pausvilan men utan resultat. I stället slarvade division 6-laget, i samband med ett uppspel, och då straffades laget skoningslöst. Ted Petrusson frispelades i omställningen och det blev ett tungt baklängesmål för Baskemölla, strax före pausvilan.

– Det är klart att målet kändes onödigt eftersom vi var inne i en bra period. Men vi svarade ändå för en suverän halvlek. Vårt passningsspel var sensationellt bra och jag tyckte vi var klart bättre spelmässigt, menade Baskemöllas nye tränare Johan Hörberger.

En stilstudie från söndagens YA-cupmatch.
En stilstudie från söndagens YA-cupmatch.Foto: Torun Bortz

Baskemöllas sista stora chans att skrämma upp motståndarlaget kom direkt efter paus, då duktige Suad Mujkovic avslutade snyggt men fick se Vanstads nyförvärv i kassen, André Jeppsson, svara för en superräddning.

I segerlaget var Hampus Hansson och André Jeppsson, de enda som höll godkänd nivå i 90 minuter. I Baskemölla var många duktiga. Men visst var det särskilt häftigt att få beskåda innermittfältarna, 16-årige Oliver Wiege och Josip Adzaips sköna teknik som ständigt löste upp trånga situationer. 16-årige ytterbacken, Benjamin Ristimägi visade stort hjärta och tog ett stort ansvar i de bakre leden.

Fakta

YA-cupen

Vanstad- Baskemölla 3-1 (2-0)

Målen: 1-0 Mattias Olsson 2-0 Ted Petrusson 3-0 Ted Petrusson 3-1 Suad Mujkovic (handikappstraff)

Många spelare tar plats i Baskemöllas straffområde.
Många spelare tar plats i Baskemöllas straffområde.Foto: Torun Bortz
Mats Hedfors
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons