1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

YA sänder YIF:s guldmatch: ”En historisk händelse”

På söndag spelar Ystads IF:s damer en avgörande match i division 1 mot tabellettan S-hof. Inga åskådare är tillåtna i Ystad Arena, men Ystads Allehanda kommer att direktsända matchen.
– Det kan bli ett historiskt lyft för damhandbollen i Ystad och det känns bra att YA kan vara med och förmedla den händelsen, säger Jan Ohlsson, sportchef på Ystads Allehanda.

På torsdagen beslutade svenska handbollsförbundet att resterande matcher i seriespelet ska genomföras utan någon publik. Allt för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset.

Ystads IF hade sett fram emot en klang- och jubelföreställning på söndag, när säsongen skulle krönas mot S-hof. Men i stället för en fullsatt hall blir det nu helt publikfritt i Ystad Arena.

YA kommer att sända söndagens match i samarbete med Ystads IF och ett par av klubbens samarbetspartners. Det kommer att vara en öppen sändning på ystadsallehanda.se. Även YIF kommer att sända matchen på sin plattform.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Tränaren Daniel Svensson hade förstås föredragit att arenan hade varit fullsmockad av supportrar i stället.

– Det här är inte optimalt och inte vad vi hade föreställt oss. Man hade ju en bild framför sig att det skulle bli fullsatt och festligt i arenan.

– Nu är det som det är och vi får gilla läget. Matchens betydelse förändras inte av att det inte är någon publik i hallen. Tjejerna är heltaggade på det här, det är just sådana här matcher som man tränar för att få spela någon gång, säger Daniel Svensson.

Hur stor sportslig betydelse har det att matchen spelas inför tomma läktare?

– Det är svårt att säga. S-hof kommer med ett ungt lag och det är möjligt att deras spelare också hade fått extra tändning om det var fullt pådrag i hallen.

YIF kommer till spel med två raka storsegrar bakom sig. Matcherna, mot Kroppskultur och Linköping, har gett fyra poäng och 21 plusmål. Formen är med andra ord god och truppen är skadefri.

– Det blir samma lag som i den senaste matchen. Alla spelare är tillgängliga, säger Svensson.

YIF tampas med Kroppskultur om de två platser som leder till antingen direktuppflyttning eller till allsvenskt kval. YIF är just nu två poäng före Kroppskultur i tabellen, men mycket tyder på att det behövs minst en poäng mot S-hof i söndagens match om det ska bli direktuppflyttning. Kroppskultur möter mittenlaget IFK Kristianstad på hemmaplan och bör vinna.

Skulle YIF hamna efter Kroppskultur i tabellen väntar allsvenskt kvalspel. Om det nu blir något kvalspel, vill säga. Förbundet har valt att skjuta fram både SM-slutspelet och allt kvalspel till mitten av april. Men risken finns också att kvalspelet slopas och att det lag av YIF och Kroppskultur som placerar sig högst i tabellen tilldelas den allsvenska platsen.

Söndagens tv-sändning på ystadsallehanda.se startar klockan 15.50 och matchen startar klockan 16.

Läs mer

Lokal fotboll

”Visserligen har vi inte förlorat men kryss kostar”

3–0-ledningen åts upp till 3–3 i andra halvlek.

Skolstart utan matsalstält

Därför behövs bygglov för matsalstältet

Bygglovschefen hoppas på en snabb behandling: ”Vi kör igång så snart vi har ärende att arbeta med”

Ystad

Ingen ytterligare smittspridning i Ystad

Ett konstaterat fall på boende

Ystad

Anmälan: Kvinna bröt benet när hon blev påhoppad av hund

Ägaren har polisanmälts.

Insändare

Debatt: Fatta beslut om matsalstältet omedelbart

Jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste att det tar tio veckor att få bygglov för matsalstältet vid Ystad gymnasium.

Ystad

Lantbrukare får rätt: Får odla jordärtskockor i naturvårdsområde

Domstol går på lantbrukarens linje i strid med länsstyrelsen.