YIF besegradeHeim på bortaplan

Ystads IF tog ett stort steg mot spel i allsvenskan efter nyår, efter en säker bortaseger med 23-18 (12-10) mot svårspelade Heim i Valhalla idrottshall.
Sport • Publicerad 25 november 2002

YIF har, milt uttryckt, inte rosat marknaden i sina tidigare framträdanden i bortahallar och matchen mot Heim hade mycket av "upp till bevis" karaktär över sig. Av den anledningen hade YIF-tränaren Stefan Nilsson beordrat spelarna att börja spela med insidan av huvudet. Konkret innebar det längre anfall och noggrant avvägda beslut över hela planen. Lite av Malmö IFs tidigare så framgångsrika "äckligt disciplinerade" spel i eliseriehockeyn. - Vi bjöd visserligen inte på något skönspel, men vi gjorde livet väldigt besvärligt för hemmalaget matchen igenom, sa en mycket lättad YIF-tränare direkt efter matchen. Ystadslaget tog snabbt hand om kommandot i tillställningen och ryckte åt sig en ledning på tre bollar efter en kvarts spel. Heim kom sedan tillbaka och via starkt skytte från nio meter av Sebastian Hylving och Kristoffer Karlsson hade laget kvitterat knappt tio minuter före paus. I det läget fick göteborgarna en man utvisad och Stefan Nilsson skickade ut en dubbelpunkt på hemmalagets storskyttar och det blev ett taktiskt drag som kom att avgöra hela matchen. Innan pausvilan återtog YIF ledningen och även om Heim kvitterade vid ett tillfälle i andra halvlek så kontrollerade Ystads IF matchen. - Dubbelpunkten tog helt udden ur hemmalagets spel och man fick slita oerhört hårt för varje mål. Det enda man i målväg lyckades åstadkomma, efter dubbelpunkten, var i princip ett par kontringar och några distansskott i slutet av matchen när den redan var avgjord, berättade Stefan Nilsson. Laget visade i den här matchen att man inte står och faller med Tony Hedins distansskytte. - Tony togs matchen igenom hårt av heimförsvaret och han fick nöja sig med tre mål men i gengäld nätade inte mindre än tio av spelarna och det vittnar om truppens jämnhet, menade YIF-tränaren. Text: Mats Hedfors