YIF förlorade mot Mjällby

Ystad hade ledningen med 1-0 och kontroll på matchen, men med tre skador och två byten i backlinjen blev Mjällby dem övermäktiga. Laget från Listerlandet vann med 2-1 och YIF får akta sig för att fastna i bottenträsket.
Sport • Publicerad 26 maj 2003

Ystads IF var nära att ta första hemmasegern för säsongen när de tog emot Mjällby AIF på söndagseftermiddagen. - Vi hade flera bra chanser i första halvlek och hade bra kontroll på matchen efter 1-0-målet. Men sedan bjöd vi in Mjällby i matchen och de fick två riktiga skitmål, sa YIF:s tränare Nils-Erik Persson besviket efter matchen. Och inramningen för en seger hade inte kunnat bli bättre. Över 500 i publiken och en strålande sol var på YIF:s sida. Dessvärre blev motståndet från Mjällby och domaren för tufft. Mjällby blev för svåra när YIF tvingades byta ut halva backlinjen på grund av skador. Och domaren! Vad säger man? Hade det funnits en symbol med en lurblåsare som sätter i halsen så hade domare Mats Hansson fått den för dagens insats - utan tvekan. Han var inkonsekvent, orättvis och otydlig i sina bedömningar. Dessutom blåste han sönder hela första halvleken. - Jag var väldigt irriterad på honom i pausen, men han blev bättre i andra halvlek, sa Nisse Persson efter matchen. Men bortsett från det så var den första halvleken jämn. Mjällby öppnade bäst och hade spelet de första 20 minutrarna, men YIF spelade upp sig och var absolut med i matchen. Det skapades chanser åt båda håll. Mjällbys Marcus Ekenberg hade en bra chans att ge Mjällby ledningen redan efter tio minuter när han i full fart dök upp bakifrån i straffområdet och sköt stenhårt mot mål. Ystads Mattias Svensson räddade dock. Ett par minuter senare slog Don Magnusson en suverän hörna, men även MAIF:s målvakt Fredrik Olsson var också på hugget. Matchen var öppen. Avblåsningarna duggade tätt. YIF-spelarna lyckades få fem gula kort under matchen och tre spelare skadade, medan Mjällby kom undan med två varningar och spelarna hela. 20 minuter in i halvleken nickskarvade Ernad Kovacevic fram en fin boll i djupled till Clement Agyekum, men även den utan resultat. Clement var för övrigt en av matchens bäste spelare. Han gjorde ett par av sina dragningar, vilka fick det att susa bland publiken. Ibland skapar han chanser ibland håller han i bollen för länge, men nog är han en lirare av klass när det fungerar. - Nummer 13 (Clement) var en av planens bästa spelare - så länge han orkade, sa MAIF-tränaren Sören Cratz efter matchen. Efter en halvtimmes spel skadade mittfältaren Jens Ask sig foten och fick linka ut. Han ersattes av Jonas "Taggen" Andersson. Det stod 0-0 i pausen, vilket inget av lagen var nöjd med men som ändå var rättvist. YIF spelade agressivare i öppningen av den andra halvleken. Andreas Lönnborn ersatte Andreas Persson, vilken mådde dåligt. I den 57:e minuten fick YIF en frispark ett par meter utanför straffområdet. Ernad Kovacevic gick fram och drog till bollen, som touchade någon i muren och gick rakt upp i nättaket bakom Fredrik Olsson. 1-0 till YIF. Hemmalaget spelade bra efter målet. Don Magnusson slet kopiöst. Han slet så väl i det tysta som i boxen framför mål, men Mjällby började trycka på allt mer. Andreas Lundborn skadades och linkade av planen och han ersattes av Andreas Nilsson. YIF kroknade allt mer. - Vi var tvungna att göra alla våra byten på grund av skador och kunde inte göra de bytena som vi hade planerat. Martin Ingelsson skulle till exempel kommit in, sa Nisse Persson efter matchen. - Två byten i backlinjen och inget byte i anfallet är mer än vad ett lag klarar. Mjällbys Fredrik Olsson var snabb på sin kant och skapade oro i YIF-försvaret. I den 69:e minuten kom han loss på djupet, stoppades av Fredrik Görefeldt, men i stället för att rensa undan börjar Görefeldt dribbla, vilket gör att Olsson lyckades peta in kvitteringen bakom en ställd Mattias Svensson. Mjällby ökade trycket efter det, men YIF hade också sina chanser. Med tio minuter kvar av matchen anföll Mjällby igen. Andreas Nilsson fick till en riktig snedspark framför det egna målet och spelade fram bollen till höger stolpe där MAIF:s Fredrik Olsson satte fram foten och gjorde segermålet för Mjällby. - Det var en oerhört viktig seger, sa Mjällbys tränare Sören Cratz efter matchen. Och ytterligare en tung förlust för YIF. Text: Heidi Silvander