Annons

YIF har värvat en fullvuxen gris

Ystads IF har tidigare fått kritik för sin lite trista inramning i samband med hemmamatcherna.Nu tar man en livs levande gris till hjälp för att sätta knorr på arrangemangen.
Sport • Publicerad 20 januari 2006
Tungt nyförvärv som ska dra in pengar till YIF-handbollen. ARKIVBILD: PRB
Tungt nyförvärv som ska dra in pengar till YIF-handbollen. ARKIVBILD: PRBFoto: 

"Kasta gris" är ett välkänt uttryck i handbollskretsar.

"Grishandboll" är ett annat lite nedsättande sätt att uttrycka sig om destruktiv handboll.

Annons

Nu ska Ystads IF försöka få den bespottade grisen att framstå i en lite mer positiv dager.

På de allsvenska hemmamatcherna ska ett svin från Erikslust gård stå för pausunderhållningen. Grisen ska transporteras ut på planen, varpå publiken uppmanas gissa hur mycket djuret väger.

Nyheten lanseras på YIF-handbollens hemsida, där det bland annat står att läsa:

"Ni i publiken förväntas gissa vikten och får då chans att vinna ett presentkort på mat. Grisen kommer dessutom tillbaka vid andra hemmamatcher, lite trindare, då är det dags att gissa igen!"

Jörgen Hansson jobbar med arrangörsbiten inom YIF-handbollen. Han berättar att idén från början är tränaren Robert Hedins.

– Det ingår i Robbans uppdrag att träffa YIF:s sponsorer. Vid ett besök på Erikslusts gård väcktes den här idén. Robban ringde upp mig och frågade om det går att få in en gris i Österporthallen. Jag trodde först han skämtade, säger Jörgen och skrattar. Tanken var att YIF:s fyrbenta nyförvärv skulle göra allsvensk debut redan i söndagens möte med AIK. Men grisskötaren har fått förhinder så debuten är framskjuten till nästa hemmamach, mot Hallby den 5 februari.

Jörgen Hansson:

– Vi känner att intresset för YIF-handbollen håller på att bli mycket stort efter framgångarna. Truppen har aldrig varit så bra och det gäller för oss alla att försöka utveckla verksamheten. Vi har fått en populär hemsida och måste även titta över våra arrangemang. Att gissa vikten på grisen är en skånsk klassiker som vi hoppas kan engagera åskådarna.

Åsa Odell är ordförande i Lantmännens Riksförbund (LRF). Hon säger sig aldrig tidigare hört talas om den här typen av gristävlingar i samband med idrottsarr-angemang.

– Däremot är det vanligt i andra sammanhang, på marknader till exempel.

Annons

Har ni några etiska synpunkter på att en gris visas upp i en sporthall inför över 1 000 åskådare.

– Nej, inte om det sköts av människor som är vana att sköta om grisar. Det är viktigt att den tas om hand på ett professionellt sätt.

Förresten, vad väger en fullvuxen gris?

– Man kan göda den så att den väger upp emot 200 kilo. Men normalvikten för en fullvuxen svensk gris är 84-85 kilo.

Alltså som vilken fullvuxen allsvensk handbollsspelare som helst...

Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons