Annons

YIF:s ordförande chockad över tidsplanen

Det kom som en chock”, säger Per-Olof Lind, ordförande i Ystads IF. Uttalandet handlar om att den nya arenan i Ystad ska stå klar först 2016.
Sport • Publicerad 9 december 2011

Kommunfullmäktige tar det avgörande beslutet i arenafrågan den 19 januari nästa år. Men kommunledningens nya riktning innebär att stadens båda elitklubbar i handboll, Ystads IF och IFK Ystad, kan börja nyttja den nya arenan fullt ut först om fem år.

– Fem år är otroligt lång tid. Vad ska de göra med Österporthallen under tiden? Den måste ju renoveras i så fall. Det känns bakvänt alltihop, säger Per-Olof Lind.

Annons

Sommaren 2015 beräknas en B-hall vara färdigbyggd och när den står klar är planen att ÖP-hallen ska rivas. Därefter inleds arbetet med den kommande A-hallen (som ska kunna delas in i två träningsplaner).

– Som jag har förstått det är det tänkt att vi spela en säsong i B-hallen då. Så förstod jag av det som stod i tidningen i alla fall. Jag sätter ett jättestort frågetecken för det här. Jag kan inte för mitt liv begripa hur de har tänkt, säger Per-Olof Lind.

Ska ni gå vidare i ärendet?

– Ja, det gör vi. Jag har pratat med IFK:s ordförande i dag och vi får prata ihop oss mer för att se vad vi kan göra tillsammans, säger Lind.

När YA-sporten nådde IFK:s ordförande Jan Åke Persson ville han inte uttala sig alltför mycket i ärendet innan han diskuterat det med sin styrelse. Men, precis som Lind, ansåg han att fem år är för lång väntetid på en ny arena med tanke på att ÖP-hallen redan i dag är i dåligt skick.

– Personligen tycker jag att vi hamnat tillbaka på ruta ett och det kan ingen säga emot heller, säger Jan Åke Persson.

Tidigare har Ystads IF haft tankar på att bygga en egen träningshall, men med tanke på att den nya arenan, eller kombihallen som kommunledningen valt att kalla den, ska innehålla tre träningshallar är det inte säkert att YIF satsar på en egen hall.

– Vi får vänta och se hur vi ska göra med det. Det är bra att man har ökat till en hall till. Det behövs, säger Lind.

Över huvud taget är Lind positiv till utformningen av den nya arenan. Det är endast tidsplanen han är kritisk till.

– Hallen är otroligt viktig för oss för att vi ska uppnå våra strategiska mål. Vi vill ha förutsättningar för att utmana de allra bästa klubbarna i Sverige och så småningom i Norden. Vi kommer få de förutsättningarna, men i mitt tycke alldeles för sent, säger Lind.

Annons

Vad tycker du om alla turer som varit i frågan?

– Jag har nog sagt vad jag tycker om det och nu i efterhand är det inte mycket att göra åt. Men jag tycker att hela processen har skötts klantigt. Saker som borde gjorts för längesedan har gjorts först nu när kommunen fått ordning på organisationen.

Ann-Louise Olander
Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons