Annons

Ystadskille hjälper fotbollsungdomar i Kenya

Vad förenar ungdomsfotboll i Kenya och IFK Ystad?Jo, förre IFK: aren Jesper Klockareson – tidigare med efternamnet Andersson.I morgon åker Jesper ner till Kenya med 40 kilo fotbollsutrustning skänkta av gamla fotbolls-polare i Ystad.
Sport • Publicerad 7 juni 2006
Camp Masais fotbollslag - ett av många lag i den turnering campen dragit i gång. En del av spelarna spelar numera i begagnade skor från bland annat IFK Ystad.
Camp Masais fotbollslag - ett av många lag i den turnering campen dragit i gång. En del av spelarna spelar numera i begagnade skor från bland annat IFK Ystad.Foto: 
I morgon reser förre Ystadsbon Jesper Klockareson (tidigare Andersson) till campen Masai Nara i Kenya. Med sig har han fem plastsäckar fulla av begagnad fotbollsutrustning som hans gamla klubbkompisar i moderklubben IFK Ystad samlat ihop.Bild: Privat
I morgon reser förre Ystadsbon Jesper Klockareson (tidigare Andersson) till campen Masai Nara i Kenya. Med sig har han fem plastsäckar fulla av begagnad fotbollsutrustning som hans gamla klubbkompisar i moderklubben IFK Ystad samlat ihop.Bild: PrivatFoto: 

Mycket snart kommer ett gäng fotbollstokiga ungdomar i Kenya att snöra på sig begagnade fotbollsskor från IFK Ystad för att ha roligt med en fotboll från samma förening.

Och det är förre IFK: aren Jesper Klockareson som agerar jultomte i det här sammanhanget.

Annons

Saken är nämligen den att Jesper sen i oktober i basar över det svenska kontoret för Basecamp Explorer i Stockholm.

Reseföretaget är inriktat på ekoturism och har bland annat har en permanent basecamp i Masai Mara i närheten av Serengeti i Kenya med 17 tält och ett 90-tal anställda.

– Det är nästan uteslutande massajer som jobbar på lägret. Enda undantaget är svensk tjej, berättar Jesper.

Och när Jesper nu på fredag åker dit ner för en 14-dagarsvistelse har han med sig 40 kilo begagnad fotbollsutrustning som Jespers gamla klubbkompisar i IFK samlat ihop.

Och Jesper vet att det är synnerligen populära prylar han har med sig.

– Det går inte med ord att beskriva hur lyckliga de blir, säger Jesper som redan i september i fjor fick uppleva den här gränslösa lyckan då han då hade med tio par begagnade fotbollsskor med sig ner till campen, skänkta av gamla spelare i IFK och BK Näset.

Den gången delades skorna ut till den fotbollstokiga personalen på campen. Materialet han har med sig den här gången ska emellertid gå till ungdomar i närområdet.

– Vår camp i Masai Mara har dragit i gång en fotbollsliga bland de anställda på camperna, Mara cup. Den här turneringen är årets höjdpunkt. Cupen startade 2001 och antalet lag varierar. Men det brukar vara mellan 10– 15 lag, säger Jesper.

I takt med att fotbollsintresset ökat med den här cupen har också ungdomarna fått upp ögonen för sporten och numera driver campen också – i samarbete med sponsorer – en fotbollsskola för alla ungdomar i Talekområdet oavsett klubb. I den här fotbollskolan får ungdomar också lära sig saker som hälsovård och de informeras exempelvis om aids och hiv.

Det är de här ungdomarna som nu får glädje av den material som IFK:arna samlat ihop.

Annons

– Det är oerhört välkommen utrustning, det vet jag. De har själva ingenting och spelar exempelvis barfota. Det är överhud taget svårt att få tag på sådana här grejor. De kommer därför att bli oerhört glada över den här utrustningen, säger Jesper.

– Mitt huvudmål är att få IFK att sponsra med ett helt matchställ i rött - det skulle ju passa perfekt eftersom rött är den traditionell färgen massajerna har på sina kläder.

När man pratar med Jesper kan man inte undgå att notera vilket enormt engagemang han har för den här saken och det är inte en tillfällighet att han efter sin turistutbildning hamnade i ett företag baserat på ekoturism.

– Man vet ju vilken negativ inverkan den traditionella massturismen har på ett område som det här i Kenya. Det här handlar i stället om turism på deras egna villkor. Det är oerhört viktigt, säger Jesper.

Jespers nya jobb på företaget har emellertid gjort att han själv tvingats ta en time-out från fotbollen.

– Det här jobbet har tagit så mycket men jag är oerhört sugen på att ta upp fotollen igen. Jag saknar den verkligen. Jag gjorde för övrigt min senaste match i Ystad då jag i Näset var med om att besegra YIF. Men jag hoppas att jag nästa år kan återuppta fotbollen igen. En klubb på division 4-nivå hade nog varit rätt så lagom, säger Jesper Klockareson.

Att han ser fram emot resan till Masai Mara råder det inget tvivel om.

Dock är tidpunkten lite illa vald.

– Tyvärr kommer jag att missa alla Sveriges matcher i gruppspelet i VM, suckar Jesper.

Jan Andersson

Annons

0411-55 78 71

jan.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons