Annons
Nyheter

”Tessan” är värd ett bragdguld

T herese Alshammar saknar två guldmedaljer i sin fantastiska samling.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011

Det ena är ett OS-guld. Det tar hon 3 juli i London.

Det andra är ett bragdguld. Det får hon i dag.

Annons

Therese Alshammar har varit uppe i diskussioner i bragdnämnden tidigare. Senast var det 2007, efter hennes första VM-guld på 50 fjäril i Perth.

Nu är hon aktuell igen och den här gången tror jag att hon håller. Ända in i kaklet.

Konkurrensen är inte mördande direkt.

Damlandslaget i fotboll skulle kunna få det för sin seger över USA och sitt VM-brons. Men kan ett brons vara värt ett guld? Nja...

Herrlandslaget i fotboll, då? Laget tog sig till EM-slutspel efter en bragdmatch mot Holland hemma på Råsunda. Men kan en andraplats i en kvalgrupp verkligen ge ett bragdguld? Knappast.

Damlandslaget i handboll är ytterligare en kandidat. Laget gick fram som en ångvält i två länder och knep EM-silvret. Men åter: Kan ett silver vara värt ett guld? Jag tycker inte det.

Marcus Hellner är ett hett alternativ för sitt VM-guld i sprint. Efter ett ruggigt ryck fick han dessutom en norsk backe uppkallad efter sig. Stort.

Rolf-Göran Bengtsson tog EM-guld i hästhoppning. En mäktig och synnerligen välförtjänt prestation. Men Europa är inte världen.

Therese Alshammar vann den totala världscupen bestående av en serie tävlingar med hög status och stora prispengar. Hon har mognat som både människa och idrottskvinna och svarat för en rakt igenom fantastisk säsong.

Höjdpunkten var det spektakulära VM-guldet.

Annons

I Shanghai, där den fuktiga luften låg som ett våtvarmt omslag över staden och det sällan var under 35 grader, simmade Tessan som en säl. I försök och semifinal såg hon ohotad ut på 50 fjäril. men tappade i finalen guldet med några hundradelar

Dagen efter, när Therese stod på startpallen i sin sista final, på 50 frisim, var hon inte längre favorit. Hon hade sju tuffa konkurrenter omkring sig och skulle dessutom slåss mot sina egna prestationskrav och sin historia.

I ett utsatt läge gjorde Therese Alshammar ett ultimat lopp och vann VM-guldet.

I London-OS blir hon vårt kanske största guldhopp. Men varför vänta. Redan i dag tycker jag att hon ska få en guldmedalj.

Vad tycker bragdjuryn?

Karin Ohlsson
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons