Annons
Nyheter

Uppskattad cykelväg invigd

Den nya gång- och cykelvägen mellan Svarte och Mossbystrand var populär redan innan den var klar. Nu är den officiellt invigd med bandklippning, tal och pepparkakor.
Nyheter • Publicerad 5 december 2011
Skurupspolitikern Ann-Helen Nilsson (C) och Jens Thuresson från Trafikverket höll i bandet som Ystads kommunalråd Kristina Jönsson (M) fick äran att klippa itu.
Skurupspolitikern Ann-Helen Nilsson (C) och Jens Thuresson från Trafikverket höll i bandet som Ystads kommunalråd Kristina Jönsson (M) fick äran att klippa itu.Foto: Sprisse Nilsson

- Det här är det allra roligaste med att jobba på Trafikverket – att åka runt och inviga projekt!

Det sa Kerstin Åklundh från Trafikverket när det i går var officiell invigning av gång- och cykelvägen mellan Svarte och Mossbystrand, med folk från Trafikverket, Skurups och Ystads kommuner och Svarte byalag.

Annons

Många Svartebor deltog. Det är inte bara det faktum att det nu går att cykla, promenera, springa, åka rullskidor, gå med rollator eller åka inlines även åt Abbekåshållet som byborna är nöjda med.

Avsmalningen av väg 9 som gjorts i samband med cykelvägsbygget verkar också ha haft effekt på problemen med fortkörning, enligt de Svartebor YA talar med.

- Det känns som att farten dämpats. Man blir rädd för stolparna som står väldigt tätt inpå vägen - det får bilarna att sakta in, säger Anne Borg Andersson som bor med sin familj i husraden närmast vägen.

Efterlängtad väg

Vägen från idé till invigning har varit lång. En av stötestenarna på senare år var dragningen förbi fornminnet Disas ting i Svarte.

- Kunde vi lösa det med Disas ting, så ska vi klara att dra cykelväg till Hammars backar också, konstaterade kommunalrådet Kristina Jönsson (M) i sitt invigningstal.

En som var med redan när de första planerna föddes är Åke Lundborg, som 1978 skrev till kommunstyrelsen och föreslog en cykelväg västerut från Ystad.

- Fast det var inte bara jag som kom med förslaget, det lämnades in någon motion också, säger han blygsamt.

Nu utnyttjar han den nya vägen för cykelturer längs havet.

- Och det började jag med långt innan den blev klar.

Maria Sällberg
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons