Sverige & Världen

Så gör du för att avbryta hundslagsmål

Husdjur Artikeln publicerades
Om hundarna fått ett fast grepp om varandra kan man försöka att bända upp käken med vad som finns i närheten, exempelvis en pinne.
Foto:TT
Om hundarna fått ett fast grepp om varandra kan man försöka att bända upp käken med vad som finns i närheten, exempelvis en pinne.

– Den som varit med om ett hundslagsmål vet hur jobbigt det är. Man vill skrika och ta tag i hundarna. Men då kan slagsmålet bli ännu värre.

Etolog Iréne Westerholm berättar hur man bör agera för att inte skada hunden - eller sig själv.

Slagsmål kan orsakas av att en hund känner sig hotad utan anledning och försvarar sig, eller att en hund uppfattar en annan hund som ett byte, eller till och med ser slagsmålet som en lek. Andra orsaker kan vara konflikt över föda eller leksaker.

Det finns flera nivåer av slagsmål. Vanligtvis börjar det med att hundarna mäter sig mot varandra och om ingen ger vika börjar hundarna bita.

– Det första man ska göra är att ta ett djupt andetag. En del hundägare får panik och börjar skrika, till och med sparka och slå hundarna. Det kan dels leda till att hundarna blir ännu mer triggade, dels att de får allvarliga skador. Det kan nästan låta omöjligt, men vi måste tygla våra egna känslor i en sådan situation, säger Iréne Westerholm som är etolog och instruktör på Hundläroverket.

Dra isär dem

Om hundarna biter efter varandra men ännu inte fått ett fast grepp ska man absolut inte försöka ta tag i hundens halsband. Risken är stor att man då själv blir biten.

– Försök i stället att få tag om hundarnas lårben och dra dem ifrån varandra, baxa sedan in hunden mellan dina egna ben där du lättare kan ha kontroll över den och lugna ned den. Men undvik att hålla långt bak i hundens smalben, då kan den vrida sig och komma till skada, säger Iréne.

I vissa fall kan en överraskning få hundarna att tillfälligt avbryta slagsmålet, exempelvis ett kraftigt ljud, eller att man kastar en hink vatten över dem. Då kan man passa på att föra bort hundarna från varandra.

Kan bli kostsamt

Ytterligare en orsak till slagsmål kan vara status, att hundarna behöver reda ut vem som bestämmer. Ett vanligt påstående i sådana situationer brukar vara "att hundarna kan göra upp själva".

– Det finns visserligen situationer när det fungerar, men då måste man ha stor kunskap om individerna. Man tar en stor risk, och det kan bli riktigt kostsamt. Antingen har man ingen hund kvar eller så får man höga veterinärkostnader, säger Iréne.

"Stryp" hunden

Om hundarna har fått ett fast grepp om varandra blir det ännu viktigare att hålla huvudet kallt. Man kan försöka att bända upp käken med vad som finns i närheten, exempelvis en pinne. Men det mest skonsamma och effektiva är att "strypa ned" hunden.

– Det låter hemskt, men det är det lindrigaste sättet att få hundarna att släppa. Man tar helt enkelt vad man har, remmen från axelväskan eller hundens koppel, och drar åt, det tar inte mer än ett tiotal sekunder förrän hunden släpper. Det är i många fall det enda sätt man kan hantera hundar på, som ofta är långt mycket starkare än vi själva. Man slipper skador, och man räddar liv.

TT

För att undvika hundslagsmål

Håll hunden kopplad.

Om du möter en lösspringande hund, be ägaren koppla.

Undvik alltid trånga utrymmen med främmande hundar, exempelvis hissar.

Efter hundslagsmålet

För hundarna ifrån varandra så fort som möjligt, men lämna inte platsen.

Gå igenom hundarna noga för att se om de har fått några skador. Tänk på att ytliga sår också kan bli allvarliga. Kontakta alltid veterinär om din hund fått bitskador.

Byt personuppgifter med den andra ägaren ifall du skulle hitta skador senare.

Stanna i närheten av varandra, men ändå på behörigt avstånd och lugna ned er själva och hundarna. Avsluta gärna med en kort promenad tillsammans. På så sätt avdramatiseras händelsen och kan förebygga rädslor hos hunden.