Annons

120 grisar riskerar avlivas

Gert Nilsson är en av de tre skånska lantbrukare som fått in salmonella bland sina grisar. Delar av hans bestånd hotas nuav avlivning.
Tomelilla • Publicerad 26 januari 2006

YA berättade i går att salmonellasmitta spridits till lantbrukare i Skåne via foder från en fabrik i Åhus.

Nio gårdar testades och på tre fann Jordbruksverket smittade grisar.

Annons

Gert Nilssons gård utanför Tomelilla är numera avstängd. Inga grisar får transporteras därifrån och ingen annan än han själv släpps in till djuren.

Trots att han är försäkrad via frivilliga salmonellakontrollprogrammet och privata försäkringsbolag tror han att salmonella-utbrottet kommer drabba honom ekonomiskt.

– Förlora pengar kommer jag ju alltid att göra, hur man än vrider och vänder på det. Gert Nilsson äger två gårdar en stor med ett bestånd på 900– 1000 grisar och en mindre med cirka 120 djur. Det är den mindre av de båda som drabbats av smittan.

På den stora gården har han inte använt foder från fabriken i Åhus.

– Det tur att jag inte flyttat några djur mellan gårdarna.

Han berättar att han brukar vara noga med hygienen och byta stövlar och kläder när han rör sig mellan gårdarna för att undvika risken att smitta spridsdäremellan. – Men du kan aldrig skydda dig till hundra procent, säger han.

Jordbruksverket har ännu inte meddelat hur Gert Nilssons salmonellasmittade grisar ska hanteras. Men det finns två alternativ.

Antingen flyttas grisarna till ett annat stall tills faran för smittspridning är över och gården sanerats. Eller så avlivas hela beståndet.

Ännu har smittan bara hittats hos en av grisarna och från ett flertal prover på fodret på gården. Men ytterligare provtagning pågår och Elöd Scanto, veterinär på Jordbruksverkets smittskyddsenhet, kommer under torsdagen meddela hur det ska hanteras. Gert Nilsson har ännu inte inlett några diskussioner med foderfabriken i Åhus om eventuell ekonomisk kompensation men kommer att göra det så fort han får besked från Jordbruksverket.

Martin Ekelund

Annons

0411-55 78 06

martin.ekelund@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons