Annons

16-åring dömd för våldtäkt mot barn

Den snart 16-årige pojke som misstänktes för att ha våldtagit en 14-årig flicka i Tomelilla dömdes för våldtäkt mot barn till ungdomsvård och 140 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan.
Tomelilla • Publicerad 18 november 2008

Åklagaren, Lena Bredstedt, hade åtalat den snart 16-årige pojken för grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten valde dock att inte följa den linjen fullt ut. I stället valde domstolen att döma pojken för lindrigare brottet våldtäkt mot barn. Tingsrätten ansåg visserlingen att åklagaren styrkt att pojken haft sex med flickan. Däremot lyckades åklagaren inte övertyga rätten om att han tvingat sig till samlaget med hjälp av våld. När det gäller påföljden tog domstolen också hänsyn till pojkens relativt sett låga ålder.

Att ha sex med en person under 15 år bedöms i lagtexten som våldtäkt mot barn. Detta även om något våld inte förekommit. För att brottet ska betecknas som grovt ska åklagaren kunna styrka att våld förekommit. Brottet ägde rum den 10 på oktober i år. Pojken ska enligt åtalet ha knuffat omkull en 14-årig flickan på marken så att hon slog i huvudet. Han ska därefter ha satt sig gränsle över henne, hållt fast henne i ett grepp och våldtagit henne. Pojken har i rätten hävdat att flickan sagt att hon har fyllt 15 år.

Pojken har hela tiden nekat till brott. I samband med domen släpptes pojken också ur häktet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons