Annons

60 kommunägda konstverk saknas

Omkring 60 konstverk har under årens lopp försvunnit från Tomelilla kommuns stora konstsamling. Det visar en konstinventering som nyligen avslutats. Tomelilla kommun äger omkring 500 konstverk som köpts in när det exempelvis har varit utställningar i Konsthallen.
Tomelilla • Publicerad 22 november 2002

Verken finns utplacerade på skolor, bibliotek och andra kommunala institutioner. Bror Olsson på Konsthallen har inventerat kommunens samlingen, ett omfattande jobb. - De flesta verk som försvunnit är fotografier, som kanske blekts och sedan kastats, säger han. Men det finns också exempel på verk som av misstag har följt med vid fastighetsförsäljningar. Så har exempelvis skett vid försäljningen av Stora Hotellet eller när Spjutstorps skola övertogs av Spjutstorps idrottsförening. På Hotellet finns dock flera konstverk fastsatta i väggen och kan därför av naturliga skäl inte flyttas. Även när Medborgarhuset i Onslunda såldes försvann konstverk. Det är också oklart vad som hänt med konsten i Brösarps bygdegård. Här vill politikerna ha besked från kommunala bostadsbolaget Österlenhem, som äger bygdegården. Thomas Leandersson (c), ordförande i nämnden för kultur, fritid och turism, säger att det rör sig om gamla "synder". Nu ska det dock bli rättning i ledet. En ny uppgift för den nya kultursekreteraren kommer att bli att årligen inventera kommunens konstsamling.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons