Annons

Allt färre lånar på biblioteken

Färre besökare och färre utlånade böcker är den dystra sanningen för biblioteken. Nedgången under 2005 handlar om drygt 1 000 färre besökare och cirka 2 500 färre utlånade vuxenböcker.
Tomelilla • Publicerad 29 juni 2006

– Jag kallar det den klassiska osthyvelstaktiken, att kommunen har hyvlat ganska mycket genom besparingar, säger Maria Christensen på biblioteket i Tomelilla.

Nedgången under 2005 handlar om drygt 1000 mindre besökare och cirka 2500 färre utlånade vuxenböcker. Vad det gäller barnböckerna har utlåningen minskat med ungefär 2000 exemplar.

Annons

– Jag tycker att man borde stärka skolbibliotekens bestånd och tycker det är skandalöst att det inte satsas mer på barn och unga. För det är där som grunden läggs, säger Maria Christensen.

Nedåttrenden ser likadan ut i hela landet och till en viss del handlar det om ett minskat antal elever i skolorna. Enligt Niclas Lindberg, generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening, är förklaringen att bibliotekens mediebestånd krympt med hela fyra miljoner kronor sedan 2002. – Beslutsfattarna måste sluta att blunda för biblioteken och Sverige behöver en nationell biblioteksstrategi, säger Niclas Lindberg.

Maria Christensen tror också på mer resurser;

– Jag tror att man behöver marknadsföra sig mycket mer. Ju mer resurser och personal, desto mer ringar på vattnet blir det och man kan oftast se ett direkt uppsving. Det enda område som visar på en uppgång är ljudböckerna där siffran ligger på 2005 utlånade böcker 2005 jämfört med 1486 under 2004. Utlånade e-böcker finns det ännu ingen jämförande statistik på.

– Det kan också hända att fler använder katalogen på nätet och att det har lett till minskade spontanlån, säger Maria Christensen.

Den nya renoveringen av Tomelillas bibliotek kommer igång till hösten och det brukar vara ett säkert kort för fler besökare tror Maria Christensen.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

jenni.dahlgren@allehandasyd.seBesl

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons