Annons

Allt fler kameror sätts upp ute i samhället

Storebror ser dig – mer och mer.
Tomelilla • Publicerad 16 juli 2007

Det blir fler och fler övervakningskameror i samhället. Tomelilla kommun är inget undantag. När man åker buss, går på banken eller handlar i en vanlig jourbutik spelas man in av övervakningskameror. Likadant är det på systemet, i videobutiken och på en rad andra platser i Tomelilla.

Länsstyrelsen är myndigheten som ger tillstånd för kameraövervakning. På länsstyrelsen finns alla anmälningar och tillstånd om kameraövervakningar registrerade. Tillstånd för kameraövervakning har Skånemejerier i Lunnarp (grindarna), Hydromacken i Tomelilla, ICA Kvantum, uttagsautomaten på Sparbanken i Brösarp, vissa av Skånetrafikens bussar och ytterligare ett par platser i Tomelilla.

Annons

Det finns 16 anmälningar från butiker, post och bank i kommunen om kameraövervakning vid entréer och kassor, vilket endast kräver ett rutinmässigt tillstånd.

Ytterligare en ansökan har lämnats in till länsstyrelsen, men den har ännu inte behandlats. Det är Tomelilla kommun som vill placera sex övervakningskameror inne i Tomelilla tätort, på ett stråk från Torget och bort till järnvägsstationen.

"Syftet med kameraövervakningen är att minska bråk och skadegörelse och att öka tryggheten i Tomelilla genom att skapa ett tryggt stråk från järnvägsstationen till Torget", skriver kommunen i ansökan. Det är också meningen att kamerorna ska avskräcka från brott och hjälpa till med identifiering av brottslingar, enligt ansökan.

Enligt byrådirektör Lars Sundgren på länsstyrelsen handlar det om att väga individens intressen mot övervakarens önskemål när ansökningarna behandlas. Enligt lagen ska kameraövervakning användas för att förebygga brott och olyckor.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons