Annons

Barn fick fel vaccindos

(Uppdaterad) Novakliniken har av misstag gett tolvåringar i Tomelilla vuxendos av vaccinet mot svininfluensa. Enligt läkemedelsverket ska de bara ha halv dos.
Tomelilla • Publicerad 7 november 2009
Arkivbild: Scanpix
Arkivbild: ScanpixFoto: 

– Ett misstag har begåtts, men i det här faller rör det sig om ett litet fel, poängterar smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson.

Svenska läkemedelsverket har bestämt att barn till och med tolv år ska ha halv dos av vaccinet. Först när man fyllt tretton år anser verket att det är lämpligt med full dos.

Annons

På bipacksedeln som tillverkaren skickar med vaccinet finns en annan rekommendation.

– Där sägs i stället att tioåringar ska ha full dos, säger Hans-Bertil Hansson. Detta har ställt till en del förvirring.

Hans-Bertil Hansson tycker det är bra med den högre åldersgränsen eftersom den gör att vaccinet räcker till fler.

– Barnen i Tomelilla som fått vuxendos behöver alltså inte alls oroa sig, påpekar han.

– Det rör sig om tio-elva barn och vi ringer nu runt för att informera föräldrarna, säger Novaklinikens verksamhetsledare Pål Svensson. Vad han vet har inget av barnet blivit dåligt av den högre dosen.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons