Annons

Begravningsavgiften höjs - budgeten underkändes

Under flera år i rad har Tomelillabygdens församling låtit budgeten för begravningsavgifterna gå back. Därför har man fått en anmärkning från Kammarkollegiet.
Tomelilla • Publicerad 12 november 2008

– De vill ha en allvarlig förklaring på hur det kan komma sig, säger Knut Jönsson, kyrkorådets ordförande.

Det kollegiet vill ha svar på är ifall begravningsavgifterna används till andra verksamhetsområden men det avfärdar Knut Jönsson.

Annons

– När man har facit så skulle vi ha höjt avgiften för flera år sedan men här handlar det bland annat om lönehöjningar och att kostnaderna för gravskötseln ökat.

Begravningsavgiften, som ska vara självfinansierande och betalas av alla svenskar oavsett man är med i Svenska kyrkan eller inte, ska egentligen visa på noll men för 2009 års budget föreslog kyrkorådet ett ackumulerat underskott på 572 000 kronor. Det motsattes av revisorerna som varken godkände begravningsbudgeten eller församlingens budget för 2010 och 2011. Även den sistnämnde var beräknad med förlust. För första gången sedan kyrkan och staten skildes åt så höjer man alltså begravningsavgiften i Tomelilla, och det blir en höjning på drygt 11 procent. Moderaterna reserverade sig efter omröstningsförlusten i kyrkofullmäktige.

– Vi tyckte att det räckte att man höjde med två öre men socialdemokraterna och centern drev i genom fyra och avgiften blir 38 öre i stället, säger Kristina Jönsson (m) som sitter med i kyrkorådet.

Det innebär ett plus på 192 844 kronor. Däremot blev det avslag på socialdemokraternas yrkande för återremittering av församlingens långsiktiga budget. Kyrkans avgift ändras inte.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons