Annons

Betonghäckar som går till historien

Tomelilla har efter Jubelfesten i lördags blivit tre ändor och en hedersmedborgare rikare.
Tomelilla • Publicerad 2 juli 2007
Sällan har väl tre häckar väckt sånt intresse. Men nu är de förevigade och kommer att gjutas i brons och placeras i en bänk som ska stå utanför Hasse & Tagemuseet. Och där, ja där kan den som får lust försöka mäta sig med dessa Sveriges roligste ändalykter. Bänken ska rymma fyra avtryck. Det ryktas om att det fjärde kan vara Kristina Jönssons, kommunalrådets. Bild Kristina Eriksson
Sällan har väl tre häckar väckt sånt intresse. Men nu är de förevigade och kommer att gjutas i brons och placeras i en bänk som ska stå utanför Hasse & Tagemuseet. Och där, ja där kan den som får lust försöka mäta sig med dessa Sveriges roligste ändalykter. Bänken ska rymma fyra avtryck. Det ryktas om att det fjärde kan vara Kristina Jönssons, kommunalrådets. Bild Kristina ErikssonFoto: 
Men herre gud Johan vad har du gjort? Ditt avtryck är ju som en större fruktskål eller fågelbad, säger Hasse Alfredson. Ja, jag har tänkt mig att det skulle rymma simmande svanar, svarade Johan Wester. Bofinkarna får bada i era avryck.
Men herre gud Johan vad har du gjort? Ditt avtryck är ju som en större fruktskål eller fågelbad, säger Hasse Alfredson. Ja, jag har tänkt mig att det skulle rymma simmande svanar, svarade Johan Wester. Bofinkarna får bada i era avryck.Foto: 
Hasse Alfredson delade ut sitt unika pris för första och enda gången i världshistorien. Priset som gick tilll Johan Wester och Anders Jansson bestod av en plexiglasplakett med en infälld guldpeng, 10 kronor, och så förstås en platta med pristagarnas namn.
Hasse Alfredson delade ut sitt unika pris för första och enda gången i världshistorien. Priset som gick tilll Johan Wester och Anders Jansson bestod av en plexiglasplakett med en infälld guldpeng, 10 kronor, och så förstås en platta med pristagarnas namn.Foto: 
Hasse Alfredson hyllas efter att han utnämts till hedersmedborgare. Som bevis på det fick han en inramad bit av en dörr med nyckelhål och tillhörande nyckel.
Hasse Alfredson hyllas efter att han utnämts till hedersmedborgare. Som bevis på det fick han en inramad bit av en dörr med nyckelhål och tillhörande nyckel.Foto: 

Och efter att Hasse Alfredson tagit emot sin hedersbetygelse drog Thomas Leandersson, kommunstyrelsens ordförande, igång Jubelfesten vid Hasse & Tagemuseet.

– Mitt hedersuppdrag för världens minsta filmmuseum är att i dag kora ett par hederspristagare, nämligen...

Annons

Ut ur det lilla museet kom då Anders "Tiffany" Persson och Johan"Kajan"Wester välkända från tv och Hipp Hipp.

– Vem som är hipp och vem som är pipp, vet jag inte, säger Hasse .

Precis som Hasse har Johan och Anders ett förflutet i spex, revyer och karnevaler i Lund. Och nu en film som är klar i februari.

– Den måste ni visa på Bio Rio, säger Hasse och så drar han en limerick om två bröder.

Efter ett kort tacktal från pristagarna och ett hipp hipp hurra från hela publiken kom en 50 år gammal veteranbuss glidande utanför museet och efter den Bleckblåsarna från Lund. De banade väg för Hasse, Johan och Anders som skulle föreviga sina gumpar i betong i en ställning vidTorget.

– Precis som efter Äppelkriget, säger Hasse och sätter ner sin ända.

– Jag borrar ner min rejält, säger Johan. Och sen skämtar de grovt om varandras avtryck och signaturer som pryder häckarna.

– De sa att din liknar en stor fruktskål, säger Hasse till Johan. Jag tyckte till och med att jag såg lite av en banan i den.

I tältet gjorde därefter Johan och Anders en "Lindeman" som fick inleda eftermiddagens olika uppträdanden av bland annat Zin-Lit som var fantastiska, Danne Stråhed med flera.

Konferencier var Ann Westin som var hur kul som helst och lockade fram massor av skratt från publiken.

Annons

Maj-Lis Ståhl vann limericktävlingen som ågick under förmiddagen och Erwin Ljunggren fick ett hederspris.

Kvällen avslutades med dans till Susanne Nordströms orkester i det stora tältet.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons