Annons

Bollerup satsar på djurskötarutbildning

Det finns ett jättebehov av djurskötare i Skåne. Detta har nu Bollerups Lantbruksinstitut tagit fasta på och kontaktat Komvux och Kunskapslyftet för att diskutera möjligheten att genomföra en djurskötarutbildning för invandrare och långtidsarbetslösa.
Tomelilla • Publicerad 20 februari 2002

- Enligt Arbetsförmedlingen är efterfrågan på djurskötare inte så stor, säger Arlefalk, VD på Bollerup. Det beror, enligt vad vi erfar, på att bönderna har slutat att ringa till Arbetsförmedlingen och söka arbetskraft när de behöver eftersom det ändå aldrig finns djurskötare att få tag i. Men vad vi nu ska göra är att gå ut med en enkät till djurproducenterna, det gäller både svin- och köttproducenter och mjölkbönder, för att få reda på de faktiska förhållandena. För att diskutera frågan inbjöd Bollerups Lantbruksinstitut i slutet på januari representanter från kommuner, länsarbetsnämnd, arbetsförmedlingar, lantbruksnäringen och utbildningssamordnare. Och på det mötet belyste lantbruksnäringen den besvärande bristen på djurskötare. Efter många och långa diskussioner presenterades slutligen ett förslag på ett utbildningskoncept. Både idén och förslaget bedömdes som mycket intressant. - Så vi ska därför gemensamt pröva om det här går att genomföra utifrån de förutsättningar som finns. Vi vill åtminstone inleda ett pilotprojekt. Ett sådant skulle direkt kunna vara mätbart. Resultatet ger sig själv genom att vi direkt skulle se hur många av de färdigutbildade djurskötarna som får jobb, säger Arlefalk. När det gäller utformningen av utbildningen har grupperna bland annat kommit fram till att eleverna kanske skulle kunna jobba i par. - Gärna då integrerat, säger Arlefalk. En invandrare och en svensk. I det här sammanhanget har vi förstås också pratat om de kulturella skillnaderna. Men vi tror inte att de skall behöva bli några problem. Däremot kanske mobiliteten kan vara ett hinder för många. Det gäller ju att lämna staden och flytta ut på landet. Det är ju här djurskötarjobben finns. Arlefalk och några av hans kollegor har intervjuat en grupp kosovoalbaner för att få deras åsikter. Och det har då bland annat framkommit att yrket djurskötare inte finns på Balkan. Att sköta djur har mycket låg status, lägre än lantarbetare. Grundläggande etiska värderingar skiljer sig också en hel del. Djurens status jämfört med människor är en stor olikhet. - Utifrån de här intervjuerna så har vi dragit följande slutsatser. Det är nödvändigt med tidig och ordentlig information som förklarar hur det svenska jordbruket är uppbyggt. Det är också viktigt att få fram att djurskötare är ett jobb som alla andra med avtal och fast anställning. Efter den informationen måste de som visat intresse få tid att smälta vad de fått veta. Därefter kan man göra en antagningsintervju till utbildningen, säger Göran Arlefalk.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons