Annons

Byn sprakar i rödaste rött

Är det någon gång läge att gå man ur huse måste det vara en helg som denna - för om rött var sött på premiären i fjor så fullständigt brinner det av passion i årets version av Tomelilla lyser rött.
Tomelilla • Publicerad 27 november 2009
Jonas Jonasson (bob hund) och Eve Maltias (kock) bjuder på en god jul. Bild: Peggy Eklöf
Jonas Jonasson (bob hund) och Eve Maltias (kock) bjuder på en god jul. Bild: Peggy EklöfFoto: 

Levande julskyltning, ljudbord, utlånade personligheter, god jul, Tomelillas egen julelåt, jazz, skäggig dam, historiskt bildspel, ungdomars drömmar, röd soppa, gatumusik och Svea hund. Att påstå att helgens program är späckat vore att underdriva och mängder med jobb har lagts ned för att skapa landets roligaste julskyltning.

Och ledordet för i år är "gemensamt", berättar Peggy Eklöf, eldsjälen bakom Österlen 360 ° och Tomelilla lyser rött. Tillsammans med kommunen, kulturhuset, Neon, Soffta, Hembygdsföreningen och Handelsföreningen med flera satsas det i år på interaktion.

Annons

– Vi vill lyfta fram Tomelilla, se till att det inte finns några tomma lokaler och att invånarna ska ha en nära koppling till kulturen, säger Peggy Eklöf.

Det är heller inte meningen att publiken bara ska bli matad med det goda.

– Låna en människa inne på kulturhuset för tio minuter (lö-sön kl 12-14), gå in och spela in just ditt ljud på före detta Jennys affär (lö11-15, på söndag kl 12 spelas resultatet upp) och lägg dig ned och lyssna på vad Sofftas ungdomar drömmer om (11-17 hela helgen), säger Peggy Eklöf entusiastisk.

Inne i världens toppigaste tält finns läckerheter som snösill, världens starkaste korv och kanderade äpplen. Här spelas också Jonas Jonassons Tomelillas egen jullåt och mästerkocken Eve Maltais spexar och snackar mat.

– Jazzarkivet har öppet och Hembygdsföreningen har bildspel från gamla Tomelilla i Färgtemas gamla lokal på Bangatan hela helgen.

– Här blir det också verkstad med Österlenskolan för konst- och design samt Tomelillas bildskola, säger kultursekreterare Kristin Svensson.

Julskyltningen är naturligtvis integrerad med övrig byverksamhet. Julesäck kan vinnas, Luciorna presenteras på söndag och Rio Bio visar upp 3D-film.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons