Annons

Dagisbarn smittat av resistent bakterie

Ett av barnen på Lärkans förskola i Tomelilla har insjuknat i en luftvägsinfektion som kommer från den resistenta pneumokockbakterien.
Tomelilla • Publicerad 15 februari 2003

Att bakterien är resistent betyder att den är motståndskraftig mot penicillin och alltså i nödfall måste behandlas med annan antibiotika. I första hand satsar man på att bakterien försvinner av sig själv vilket den oftast gör. vanlig bakterie - Pneumokocker är en jättevanlig bakterie, säger Rolf Alsterlund, smittskyddsläkare i Kristianstad. En stor del av alla dagisbarn bär bakterien utan att vara sjuka. När den slår till är det oftast efter en vanlig förkylningsvirus då barnet är lite nedsatt. Några av de här bakterierna har börjat bli resistenta, men långt ifrån alla, fortsätter Alsterlund. Det finns flera grader när vi talar om resistenta bakterier och när det gäller pneumokocker är de bara i början av sin utvecklingsprocess. Men för att redan nu mota de resistenta pneumokockerna låter vi de smittade stanna hemma för att undvika att de smittar andra. I första hand får sjukdomen läka ut sig själv, vilken den oftast gör. I nödfall tar läkarna till någon annan form av antibiotika. - Det handlar om att mota Olle i grind, säger Alsterlund. I nuläget är den här resistenta bakterien inte så farlig men vi vill förhindra att den sprids och på sikt kanske blir ännu mer motståndskraftig. Och för att förhindra att den nu sprids bland de andra barnen på Lärkans förskola måste det sjuka barnet stanna hemma. För att vara på den säkra sidan har man tagit prov på alla de barn, 17 stycken, som är på samma avdelning som det sjuka barnet. - Vi har också både muntligen och skriftligen informerat barnens föräldrar, säger Bodil Andersson, föreståndare på Lärkans förskola. Att vi nu håller det sjuka barnet härifrån är bara för att förhindra att smittan sprids. Att bli smittad av den resistenta pneumokockbakterien är inte farligt på något vis. Om den inte läker ut av sig själv finns det som sagt flera typer av antibiotika att ta till.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons