Annons

Dags att anmäla sig till festival

Precis som förra året är Skånes matfestivals slogan "Kom hungrig". Nu börjar arbetet med att förbereda årets version, som också bjuder på en hel del nyheter.
Brösarp • Publicerad 4 februari 2015
Den 22 - 24 maj arrangeras Skånes matfestival för andra året i Brösarp. Och mannen bakom det nya mat-Meckat är inte helt oväntat Anders Cederberg som i år planerar en kvällsaktivitet, med hemlig gäst, i Bengtemölla under lördagen. Foto: Jenni Dahlgren
Den 22 - 24 maj arrangeras Skånes matfestival för andra året i Brösarp. Och mannen bakom det nya mat-Meckat är inte helt oväntat Anders Cederberg som i år planerar en kvällsaktivitet, med hemlig gäst, i Bengtemölla under lördagen. Foto: Jenni Dahlgren

Nedräkningen till Skånes matfestival har börjat och på tisdagen bjöds olika representanter från företag, kommun och livsmedelsindustri in till ett informationsmöte på Backakrogen.

– Utan er är det ingen matfestival. Förra året handlade det om att göra det omöjliga möjligt och vi visste inte hur det skulle gå. Vi hade hoppats på 5 000 besökare och det kom 8 500 personer. I år är det andra förutsättningar och vi har en otrolig möjlighet att utveckla konceptet, sa matfestivalchef Charlotta Ranert.

Annons

Nytt för i år är att förvandla gröningen på vägstationsområdet till en köksträdgård. Man ska också bjuda in dessertmästare Joel Lindqvist som en av festivalens profiler där ett hundratal deltagare tillsammans med honom ska få laga en dessert.

– Det kommer att bli en av festivalens höjdpunkter. Det som inte funkade förra året var smakkorten för det blev väldigt långa köer till vissa av tälten. Nu kommer vi att ha ett smakkort, skånsk fika, och med de söta smakerna i fokus.

Förra årets stöd från landbygdsprogrammet på 1,2 miljoner finns inte längre, istället har man fått en halv miljon från Region Skåne och Sparbanken Syd går som vanligt in med 200 000 kronor.

– Omkring 20 till 30 företag har redan anmält sig till årets matfest så den här gången behöver jag inte ligga sömnlös, säger Charlotta Ranert, med ett stort leende.

Att byns invånare spelade en viktig roll under fjorårets succé vill arrangörerna också puffa för.

– Vi hade en otrolig uppbackning från Brösarpsborna som både städade inför festivalen och som jobbade dygnet runt som värdar och volontärer. Det är också en sak som är helt unikt, att vi har skapat en plats som folk vill vara delaktiga i.

Fakta

Skånes skafferi:

Under ledorden innovation, interaktivitet, mångfald och kunskap vill Skånes matfestival vara en levande mötesplats och festival för alla matintresserade.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons