Annons

Delade meningar om råkor

Öka avskjutningen av råkorna i Tomelilla kommun, anser tekniska utskottet som vid sitt senaste sammanträde beslutade att vända sig till miljö- och byggnadsnämnden med krav på att något görs åt råkorna i kommunen.
Tomelilla • Publicerad 6 februari 2003

I fjor sköt kommunens jägare nära 800 råkor. - Det är inga problem att öka avskjutningen till det dubbla, hävdar Bengt Högborg (c), ordförande i tekniska utskottet. Enligt honom har råkorna "tagit över" i parker och grönområden i kommunens tätorter. Många hör också av sig till kommunen och klagar på de svarta fåglarna, enligt Högborg. Men det finns också de som tycker om råkor och anser att fåglarna hör till stadsbilden. - Jag älskar fågeln. Den är intelligent och jag blir alltid glad när jag ser en råka, säger Peter Spanakos. Han bor utanför kommunen, i Gärsnäs, men hörde Bengt Högborg uttala sig om råkorna i Tomelilla i radion, och vill skydda fågeln från de i hans tycke orättvisa angreppen. - Det stämmer inte att den äter småfåglar, det är rovfåglar som gör det, säger han. Nyligen var det en konferens i Lund som ägnades helt åt råkan. På vissa håll ökar fågeln kraftigt i antal, trots avskjutning. Det är omtvistat om råkan över huvud taget får jagas, om man ska följa EU:s direktiv. Det är också en tvistefråga om råkan kan betraktas som en skadefågel eller ej. - Det är ytterst få fall som man kan påvisa att den åstadkommer skada, sade Anders Larsson på länsstyrelsens miljöenhet, enligt Skånska Dagbladet. Tidningen berättar också att i flera skånska kommuner är de restriktiva med att ge tillstånd till jakt eller skyddsjakt på råkan. I Malmö har råkan avförts från listan över djur som ska skjutas av kommunens jägare. Skyddsjakten har inte gett något resultat och det är förhållandevis få klagomål på fågeln, enligt Malmö stads representant, rapporterar SKD.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons