Annons

Dyrare med larm och hemkörd mat

Genom att införa en avgift för matdistribution, höja kostnaden för måltidsabonnemang och trygghetslarm kan Tomelilla kommun öka sina intäkter med 435000 kronor.
Tomelilla • Publicerad 8 november 2006

Kommunen har med hjälp av en konsult låtit göra en översyn av taxesystemet inom äldre- och handikapp-omsorgen .

– Syftet har varit att uppdatera regelverket och jämföra taxorna med grannkommunernas. Men också se om man kan öka intäkterna, säger utvecklingsledare Christel Nilsson.

Annons

Sättet att räkna ut hemtjänsttaxan skiljer sig åt i de olika kommunerna och är inte någon lätt uppgift. Tomelilla kommun har den mest uppdelade hemtjänsttaxan och ligger på en låg nivå i jämförelse med grannkommunerna.

Konsulten menar att taxan kan höjas. För de flesta skulle det innebära en ökning på 0– 250 kronor i månaden medan ett fåtal skulle få en ökning på upp till 565 kronor.

Hur stora intäkter denna höjning skulle ge kommunen är ännu inte uträknat.

Däremot har konsulten räknat ut att om kommunen höjer avgiften för trygghetslarm från 150-200 kronor skulle det ge en intäkt på 82000 kronor per år.

Detsamma gäller mål-tidsabonnemanget och matdistributionen. Genom att öka kostnaden för måltidsabonnemanget med 100 kronor per månad och införa en avgift på 250 kronor i månaden för att få maten hemkörd får kommunen in 355000 kronor.

När det gäller måltids-abonnemanget så ligger det utanför maxtaxan vilket innebär att även de med låg inkomst kan drabbas av höjningen. Det är upp till kommunen att avgöra.

Konsulten har också åsikter om blanketten "Inkomsförfrågan" som ska fyllas i en gång om året och som så många kritiserat.

– Ändra utformningen och gör den enklare, föreslår han.

Maxtaxan, som regleras av socialtjänstlagen, sätter gränsen för vad kommunen får ta ut i avgift från den enskilde, vilket skyddar personer med låg inkomst eller pension.

Kommunen inte får ta ut mer än högst 1588 kronor per månad för de så kallade beviljade insatserna (hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård).

Annons

Det finns också ett förbehållsbelopp på 4281 kronor för ensamstående och 3586 kronor per person för de som bor och lever tillsammans, och det är den summa som den enskilde har rätt att behålla innan kommunen börjar ta betalt för hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Förbehållsbeloppet ska täcka allt från livsmedel och hus-hållsel till mediciner.

Lollo Bark

0417-125 47

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons