Annons

Dyrare resor med färdtjänst

Resorna med färdtjänst har blivit mellan 35 och 40 procent dyrare sedan Samres tog över ansvaret för beställningarna. Det har Bo Herou (kd), ordförande i nämnden för vård och omsorg, kommit fram till efter att ha jämfört siffrorna före och efter övertagandet.
Tomelilla • Publicerad 30 maj 2003

Men den totala kostnaden för resorna har inte blivit större för Tomelilla kommun. I?stället är det antalet resor som blivit färre, enligt Herou. I januari i år gjordes 538 färdtjänstresor. Vid samma tid i fjor gjordes 613 resor. Notan per månad för färdtjänsten då som nu slutar för Tomelilla kommuns del på drygt 100?000 kronor. Herou är inte nöjd med hur bokningarna fungerar. - Servicen har blivit sämre, säger han. Bo Herou tror att de som är berättigade till färdtjänst antingen slutat att resa eller har löst resandet på annat sätt. Det är galet, anser han: -?Är man berättigad till färdtjänst, ska man ha färdtjänst enligt de regler som kommunen har bestämt. Han tycker att kommunen ska ställa krav på Skånetrafiken, som har gjort upphandlingen med Samres. Han tycker inte att det är en bra idé att kommunerna exempelvis i sydöstra Skåne startar en egen beställningscentral. Istället anser Herou att hela uppläggningen av färdtjänsten med olika taxor inom och utom kommunen bör förändras så att det enkelt blir möjligt att åka i hela regionen. En lokal beställningscentral går inte att utveckla på det viset, enligt Herou.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons