Annons

En fantasieggande skogsvandring

På 1750-talet var över 200 familjer försörjda av alunbruket i Andrarum. På lördagen gjordes en vandring i denna historiska miljö.
Tomelilla • Publicerad 27 november 2006
Strax väster om festplatsen ligger Djupet, en liten sjö som är cirka tjugo meter djup. Här bröts kalk förr i tiden. Djupet och bäckarna runt dansbanan förbinds av Pysslingahålet.
Strax väster om festplatsen ligger Djupet, en liten sjö som är cirka tjugo meter djup. Här bröts kalk förr i tiden. Djupet och bäckarna runt dansbanan förbinds av Pysslingahålet.Foto: 
Alun eller dubbelsaltet kaliumaluminiumfosfat används bland annat vid garvning och som blodstillande medel.
Alun eller dubbelsaltet kaliumaluminiumfosfat används bland annat vid garvning och som blodstillande medel.Foto: 
Per-Åke Karlsson från Agusa berättade engagerat om alun, som Jochum Beck fick tillstånd att bryta 1637. Jochum Beck tillhörde en rik dansk adelssläkt. Han ärvde stora landområden på Österlen, och kunde efter ytterligare markköp anlägga Andrarums alunbruk. Detta blev Nordens största industri under Christina Pipers ledning på 1700-talet. bild: sprisse nilsson
Per-Åke Karlsson från Agusa berättade engagerat om alun, som Jochum Beck fick tillstånd att bryta 1637. Jochum Beck tillhörde en rik dansk adelssläkt. Han ärvde stora landområden på Österlen, och kunde efter ytterligare markköp anlägga Andrarums alunbruk. Detta blev Nordens största industri under Christina Pipers ledning på 1700-talet. bild: sprisse nilssonFoto: 

Det var deltagarna i centerns och Vuxenskolans studiecirkel om Verkeån som följde med på en fantasieggande å- och skogsvandring.

Vandringen leddes av Ingvar Persson, som tidigare skött cirka åtta mil motionsslingor och vandringsleder i Tomelilla kommun.

Annons

Han fick god hjälp av Gert Lagerstedt, Andrarum, och Per-Åke Karlsson, Agusa, vilka båda är intresserade av bygdens historia.

Sistnämnde leder vandringar i hembygdsföreningens regi.

– Jag tycker att vi har fått bättre grepp om helheten. Vi ser hur saker hänger ihop, säger Per-Åke Karlsson. Verkeån var inget geografiskt begrepp på 1600-talet, när den förmögne adelsmannen Jochum Beck grundade alunbruket.

Då fanns det Långarödsbäcken, som nedströms övergick i Halleå och Skepparpsån, som mynnar ut i Hanöbukten.

– År 1740 hittar jag namnet Verkeån för första gången i skrift, förklarar Gert Lagerstedt, som forskar i arkivet på Christinehofs slott.

När Christina Piper blev ensam ägare till bruket engagerade hon sig i den tidens fiskevård.

Naturligtvis var det ekonomiska intressen som gjorde att hon slog vakt om fisket i vattendraget. Det gällde att variera kosten.

Fiskgjusens flykt över Verkasjön vittnar idag om att den handlingskraftiga grevinnan gjorde ett bra jobb.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons