Annons

En nostalgitripp till Brösarp

Stinsen rycker upp sin röda flagga och tåget stannar till. Ut väller resenärer från Vitaby och Sankt Olof. Det är stor nostalgifest vid Brösarps station och fullt av folk har samlats på bangården för att återuppleva 1950-talet.
Tomelilla • Publicerad 15 juni 2014
En praktfull jänkare med plåtcab från 50-talet, Ford Fairline av 1959 års modell med Göran Jönsson som stolt ägare.
En praktfull jänkare med plåtcab från 50-talet, Ford Fairline av 1959 års modell med Göran Jönsson som stolt ägare.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Transistorradio och tv-kanna, två prylar med stort nostalgiskt skimmer.
Transistorradio och tv-kanna, två prylar med stort nostalgiskt skimmer.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Korvgubben Håkan Månsson gjorde sitt bästa för att överrösta alla maskiner under motorfesten vid Brösarps station.
Korvgubben Håkan Månsson gjorde sitt bästa för att överrösta alla maskiner under motorfesten vid Brösarps station.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Stinsen i Brösarp Linus Hall viftar med sin röda flagga när tåget rullar in och stannar på stationen. Under söndagen gick det att resa tillbaka till 1950-talet, vilket också många passade på att göra.
Stinsen i Brösarp Linus Hall viftar med sin röda flagga när tåget rullar in och stannar på stationen. Under söndagen gick det att resa tillbaka till 1950-talet, vilket också många passade på att göra.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Söndagen vid stationen blev något av hjulafton för alla motorintresserade som strömmade till och visade upp sina klenoder.

Runt stationen trängs massor av veteranbilar, motorcyklar, traktorer, mopedklubbar och gamla tändkulemotorer. En cyklande korvgubbe sålde pilsnerkorv och det var lite av en gammaldags festplats med tombola och musik.

Annons

Några minuter försenat rullar dieselloket in från Sankt Olof.

På lagning

- Tyvärr kan vi inte köra med ångloket eftersom det är på lagning, förklarar Linus Hall från Museiföreningen Skånska Järnvägar som arrangerade festen för tionde gången. Men om två veckor är det tillbaka lagom till turistsäsongen börjar på allvar.

Själv är Linus Hall stor tågentusiast som började med modelljärnväg som liten, något han fortfarande håller på med. Och som inte det räckte arbetar han som tågvärd på sträckan Malmö-Stockholm.

- Tåg är ett bra sätt att resa, tycker han. Förhoppningsvis blir det järnväg tvärs över Skåne i framtiden.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons