GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Entreprenör i blåsväder

Entreprenören Kadry El Naggar är i blåsväder. Han påstås ha sålt svenska fastigheter och bildat svenska bolag åt personer i Mellanöstern, med falska löften om uppehållstillstånd i Sverige. Påståenden som tillbakavisas.
Tomelilla • Publicerad 14 juni 2013
Kadry El Naggar vid sitt senaste projekt i Tomelilla: disponentvillan. Hans affärer i Mellanöstern har nagelfarits av SVT. Men alla anklagelser om falska löften om uppehållstillstånd i Sverige tillbakavisas bestämt.
Kadry El Naggar vid sitt senaste projekt i Tomelilla: disponentvillan. Hans affärer i Mellanöstern har nagelfarits av SVT. Men alla anklagelser om falska löften om uppehållstillstånd i Sverige tillbakavisas bestämt.Foto: Sprisse Nilsson

Kadry El Naggar är välkänd för sina många fastighetsaffärer i Tomelilla med omnejd. Sveriges Television (SVT) har granskat hans verksamhet och förehavanden i framför allt Egypten och Förenade Arabemiraten.

I ett aktuellt reportage påstås han försöka sälja fallfärdiga hus och rivningstomter i södra Sverige till personer i Mellanöstern, som också mot betalning får hjälp med att registrera företag i Sverige, med löftet att detta ska leda till uppehållstillstånd.

170 handelsbolag

Swedish Connections, som drivs av Kadry El Naggar via bolaget Dubai Egypt Sweden for Investment AB, har i flera år annonserat om att de kan hjälpa till med att flytta både boende och affärer till Sverige.

Enligt SVT har 40 tomter i nästan 20 sydsvenska kommuner köpts upp och sålts vidare. Totalt ska över 170 nybildade handelsbolag med ägare i bland annat Egypten vara inblandade.

SVT har också pratat med Nasser Abushaban från Förenade Arabemiraten. Han uppger att han för sex år sedan lurades av Kadry El Naggar att köpa en förfallen fastighet i Östra Göinge med löfte om visum till Sverige. Något visum blev det aldrig. Men nu hotas han av vite på 250 000 kronor om han inte gör något åt sitt nedgångna hus.

Direkta lögner

YA har inte lyckats nå Kadry El Naggar. Hans son Amr El Naggar tillbakavisar däremot alla anklagelser mot fadern i ett långt mejl, i vilket han också kritiserar SVT för hårdvinkling och i några fall för direkta lögner.

Reportern har skurit kraftigt i intervjun med Kadry El Naggar. SVT har också visat upp ett antal förfallna villor och samtidigt utelämnat de finare objekten, påpekar Amr El Naggar: ”Om du tittar på vår hemsida, tv-intervjuer, konferenser med mera, så förstår du att vår inriktning inte alls kretsar kring uppehållstillstånd, visum eller liknande. [...] Kadry lovar ingen uppehållstillstånd, utan detta är ett arbetsområde som Migrationsverket arbetar med”.

När YA lusläser den finstilta texten under rubriken ”How to start your company in Sweden” på Swedish Connections hemsida, visar det sig mycket riktigt finnas en passus om att varken ett verksamhetstillstånd eller ägandet av en fastighet i Sverige automatiskt leder till inresetillstånd eller medborgarskap. Det påpekas att ett tillfälligt uppehållstillstånd är möjligt att få om man lever upp till de krav som Sverige ställer.

Egyptiska företagare

I Tomelilla är Kadry El Naggar aktuell med köpet av disponentvillan på det gamla Scanområdet. Där vill han att egyptiska företagare och verksamheter ska kunna visa upp sig. För några år sedan ville han också bygga ett internationellt köpcentrum och 65 villor i Benestad, som skulle locka investerare från Dubai.

Jörgen Prahl, Tomelilla kommuns samhällsbyggnadschef, har inte haft några direkta problem i sina kontakter med Kadry El Naggar. Men att reda ut vilka fastigheter han för stunden äger eller inte äger är ganska snårigt. Det rör sig om många olika bolag med oklara ägarstrukturer, uppger Jörgen Prahl.

– Vi har problem med ett hus i Norra Kverrestad, där vi söker ägaren. Taket börjar ge sig och plåtar står och slår. Kadry El Naggar har ägt det förut, men gör det inte längre.

Sjöbo kommun har i dagarna äntligen köpt loss det eldhärjade huset i Äsperöd, som Kadry El Naggar köpte och sålde vidare för några år sedan. Rivningen och saneringen påbörjas så fort lagfarten kommer, uppger utvecklingsstrateg Monica Strömbeck. Sedan bjuds tomten ut till försäljning.

Taner Caliskan
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.