Annons

Expansion stöter på patrull

Krögaren Anders Cederberg expansionsplaner för Brösarps gästis har kommit i konflikt med den planerade villabebyggelsen i byn.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2006

I en skrivelse till kommunalrådet Kristina Jönsson (m) begär Anders Cederberg att få köpa mark i anslutning till gästis. Marken ägs av kommunen.

– Jag har fått nej tidigare av kommunen, säger Anders Cederberg.

Annons

Nu gör han en ny framställan .

Han säger att han är intresserad av att köpa en liten bit mark bakom gästis där det enligt planerna ska byggas villor. Han har inga färdiga planer för någon tillbyggnad, men han vill försäkra sig om att gästis kan fortsätta att utvecklas.

I skrivelsen till kommunalrådet påpekar han att det har idkats gästgiveriverksamhet i Brösarp sedan 1684. Efter en om - och tillbyggnad 1989-90 finns det totalt 35 rum på gästgiveriet . Anders Cederberg blev ansvarig för gästis 1992. Sedan dess har omsättningen ökat från omkring tre till 14-15 miljoner kronor, enligt Cederberg som sysselsätter 18 personer, om man räknar årsarbetstillfällen.

"Turismen på Österlen har under ett antal år tillbaka ökat dramatiskt. Inget motsäger att denna utveckling kommer att fortsätta. Detta i sin tur innebär att behovet av övernattningsmöjligheter kommer att öka", skriver C ederberg.

Gästis i Brösarp är en del av det skånska och svenska kulturarvet, e nligt Cederberg.

"Att inte säkerställa för gästgiveriets fortsatta utveckling i framtiden kommer utan tvivel att i efterhand visa sig vara ett misstag", framhåller Brösarpskrögaren.

Enligt Cederberg har han haft underhandskontakter på tjänstemannanivå med Tomelilla kommun.

Enligt planerna ska det byggas tre villor på tomter som gränsar till Anders Cederbergs mark.

Ytterligare en bit in finns det nio tomter, varav en är såld.

Området bakom gästis har tidigare ansetts alltför kuperat, men det har åter blivit aktuellt för bebyggelse i och med att efterfrågan har ökat på villatomter.

Annons

Intressekonflikten är uppenbar. Tomelilla kommun vill både ha fler arbetstillfällen och fler kommuninvånare.

Kommunalrådet Kristina Jönsson hoppas att dessa båda intressen ska kunna jämkas samman. I detalj har hon ännu inte satt sig in i frågan.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons