Annons

Fack kräver fler sjuksköterskor för säker vård

Patientsäkerheten kan äventyras av den hårt ansträngda situationen för kommunens sjuksköterskor.
Tomelilla • Publicerad 9 maj 2005

Gunnel Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen , varnar för att bemanningen nu är så låg att det kan finnas risk för patienterna.

Hon påpekar dock att det ännu inte finns något fall där patienter har råkat illa ut.

Annons

– Men det är tufft för sjuksköterskorna, säger hon.

Inför sommaren tvingas kommunen åter anlita bemanningsföretag för att klara situationen, med ökade kostnader som följd. Gunnel Andersson tror i och för sig att antalet tjänster för sjuksköterskor är tillräckligt i dag. Problemet är att vikariebristen gör att sjukskrivna och barnlediga sjuksköterskor inte kan ersättas.,

Vårdförbundet anser dock att grundbemanningen är för låg. Enligt EvaBritt Berntsson, ombud för Vårdförbundet har besparingarna det senaste året varit alltför kraftiga. Fyra tjänster av omkring 20 har försvunnit. Den tuffa arbetssituationen leder också till sjukskrivningar, enligt EvaBritt Berntsson.

– Vi vill ha en högre grundbeammning, säger hon.

Vårdförbundet har krävt en undersökning för att komma till rätta med problemen. För två år sedan tvingades också kommunen att anlita bemanningsföretag för att klara sjuksköterskornas arbetsuppgifter. Därefter höjdes grundbemanningen, ekonomin blev bättre, och sjuksköterskorna framhölls som det goda exempel när kommunens ekonomi diskuterades.

"Kommunens hemsjukvård har återigen hamnat i samma situation som vi hade för två år sedan då vi tvingades att anlita bemanningsföretag för att lösa sjukfrånvaro och ledighet, för att kunna bedriva en vård med bibehållen kvalitet och säkerhet", skriver Gunnel Andersson till vård- och omsorgsutskottet som diskuterar frågan på torsdag.

Enligt Bo Herou (kd), ordförande i utskottet, kan det vara så att besparingarna har varit alltför kraftiga. Han vill dock närmare analysera situationen.

– Det är allvarligt. Problemen måste lösas, säger han.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

TOMELILLA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons